Simion a vorbit într-un interviu acordat ziarului italian Corriere della Sera, interviu de a apărut în ediția online astăzi, 6 mai, despre reforma administrativ-teritorială a țării, spunând că el vede reducerea cu două treimi a numărului de primării
Întrebat cum vrea să „facă România măreață din nou”, Simion a răspuns:
„Investind și concentrându-ne pe economia noastră, suntem în pragul colapsului. Trebuie să reducem impozitele. Trebuie să reducem birocrația. Avem nevoie de o reformă a statului”, a replicat Simion.
Întrebat ce fel de reformă, Simion a vorbit despre reducerea numărului de primării.
”Trebuie să reducem numărul de primării, de exemplu. Avem 1.300 de primării și primari în România (N.R.: Posibilă greșeală de traducere. În România sunt peste 3.100 de primării, nu 1.300, cum afirmă Simion). Și avem un plan de a le reduce cu două treimi. Un alt lucru important este să ne reindustrializăm țara, să începem să producem mai mult aici. Avem o mulțime de minerale. Avem petrol și gaze naturale în Marea Neagră. Avem aur, cupru, sare.”
„Soluția de aur pentru țara noastră”
În octombrie 2023, Simion a prezentat un plan de reducere de la 3.300 de UAT-uri la aproximativ 1.200–1.300, pe care l-a numit „soluția de aur pentru țara noastră”. Conform acestui plan, mai multe comune ar urma să fie comasate sub o singură administrație locală, ceea ce ar însemna un număr mai mic de primari, viceprimari și funcționari publici, dar menținerea accesului la servicii pentru cetățeni.
„Avem orașe cu 2.200 de locuitori și comune cu sub 500 de locuitori, dar fiecare cu propriul aparat birocratic. Asta e nesustenabil. 90% dintre primării nu se pot susține financiar. În fiecare an, până în toamnă, multe intră în incapacitate de plată”, a explicat liderul AUR, adăugând că această realitate este agravată de lipsa unei rectificări bugetare anunțată de Ministerul Finanțelor.
Simion a făcut apel la toate partidele politice să accepte realitatea crizei și să sprijine o reorganizare teritorială profundă: „Păstrăm actualele sedii ale primăriilor pentru a fi aproape de cetățeni, dar nu păstrăm primarii și nu păstrăm aparatul administrativ supradimensionat”.