Primăria Braşov a recuperat Cetăţuia Braşov, după 7 ani de procese, la finele anului 2023. Anul trecut, s-au făcut câteva „cosmetizări” și fortăreața a fost redeschisă pentru public după ani buni în care a fost cu lacătul pe poartă și s-au derulat și câteva evenimente.
Acum, oficialii municipalității au în plan să demareze lucrările ample ce vizează consolidarea și restaurarea cetății. Vorbim despre lucrări destul de complexe, având în vedere că de foarte mulți ani acolo nu s-au mai întreținut zidurile cetății, nu s-a realizat nicio lucrare de consolidare. În paralel, și zona exterioară a monumetului, ar urma să fie transformată într-un loc de agrement și relaxare.
În vederea începerii lucrărilor de reparații și întreținere, Primăria Brașov derulează o procedură de negociere cu proiectanții de la Proper Architecture SRL pentru semnarea unui contract în valoare de 17.414 lei fără TVA, 20.722,66 lei cu TVA. Aceștia ar urma să acorde asistență tehnică pe perioada derulării lucrărilor și monitorizarea acestora, dar și să analizeze și completeze documentație existentă în vederea achiziției lucrărilor de reparații, dacă se impune.
Procesul de revendicare a fortăreței, deținută de Aro Palace, a fost inițiat de către primarul George Scripcaru, în mai 2015 (după ce a găsit în arhivele de până la 1800 o serie de documente justificative cu privire la dreptul de proprietate al municipalității pe acest imobil), iar Primăria a devenit „stăpână” cu acte pe Cetățuia Brașovului în 23 mai 2023. Acest lucru după ce a fost aprobată Hotărârea de Guvern privind transmiterea imobilului din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Finanţelor, în domeniul public al municipiului Braşov.