Parcul Naţional Piatra Craiului este o arie protejată înfiinţată în anul 1990 pentru conservarea biodiversităţii şi a peisajului, a speciilor valoroase, pentru promovarea şi încurajarea turismului şi pentru conştientizarea şi educarea publicului în spiritul protejării naturii şi a valorilor sale. Acum, administratorii parcului au obținut o finanțare europeană și vor demara o serie de lucrări de întreținere, de la reamenajarea traseelor turistice, la instalarea unor garduri electrice care să țină departe urșii care ajung în zonele locuite din proximitatea parcului.
Valoarea totală a proiectului este 19.258.706,03 lei, inclusiv TVA, iar lucrările ar urma să fie finalizate în iunie 2029. În prezent, administrația parcului este în curs de autorizare a lucrărilor.
De altfel, în cadrul acestui proiect sunt prevăzute lucrări de împădurire, dar și de refacere a pajiștilor degradate. „Terenurile în care se execută lucrările de împădurire sunt versanți moderat la puternic înclinați, ce necesită o pregătire preliminară prin îndepartarea resturilor de exploatare de pe vetrele pregătite pentru plantarea puieților. Datorită unei exploatări nedeacvate a pajiştilor, cel puţin în ultimii anii, prin nerespectarea încărcăturii optime cu animele corespunzătoare capacităţii de suport a acestora, principalele cauze ale degradării acestor habitate de pajişti fiind subpăşunatul şi supratârlirea acestora”, se precizează în documentația tehnică depusă la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov.
Cu banii europeni vor fi refăcute traseele turistice și conservate habitatele, dar se va interveni și în ceea ce privește managementul conflictelor om-carnivore mari. Acest lucru, atât prin montarea de garduri electrice de protecție, cât și prin achiziția și predarea spre amplasare a unor dispozitive care împiedică accesul urșilor la deșeuri menajere. Astfel de pubele speciale ar urma să primească locuitorii din comunele Bran și Moieciu.
Nu în ultimul rând, centrul de vizitare de la Zărnești ar urma să fie refăcut, respectiv clădirea va fi eficientizată energetic, iar la interior partea expozițională va fi înnoită inclusiv cu tehnologie digitală.