Originile incredibile ale Zilei Păcălelilor. Un rege a fost primul care a făcut o farsă de 1 aprilie

Brasov24Știri3 days ago5 Views


Originile incredibile ale Zilei Păcălelilor. Un rege a fost primul care a făcut o farsă de 1 aprilieOriginile incredibile ale Zilei Păcălelilor. Un rege a fost primul care a făcut o farsă de 1 aprilie

Ziua Păcălelilor este ziua în care copiii sau adulții se întrec în glume și păcăleli, iar tradiția spune că nimeni nu are voie să se supere dacă i s-a făcut o farsă. Totuși, în ceea ce privește primul care a făcut o farsă de 1 aprilie, acesta este un rege, conform Customs House Museum.

Prima farsă despre care se cunoaște ar fi fost făcută în 1510, atunci când regele Henric al VIII-lea a invitat oamenii la Palatul Greenwich pe 1 aprilie, pentru a urmări un spectacol rar cu sirene care se jucau în râul Tamisa, la răsărit. Tânărul rege s-a amuzat copios atunci când mulțimea s-a strâns pe mal, iar după o vreme, oamenii au realizat că regele îi păcălise. De atunci, 1 aprilie a fost cunoscută drept Ziua Păcălelilor. Totuși, deși Henric al VIII-lea a influențat cursul istoriei în moduri semnificative, nu este sigur că el este cel care a inventat Ziua Păcălelilor. Istoricii nu știu exact când a început această zi dedicată farselor. Totuși, există multe teorii.

Prima referință clară, scrisă, la o farsă de 1 aprilie apare în 1561, într-un poem scris de autorul Eduard de Dene. Poemul spune povestea unui nobil care își trimite servitorul în mai multe „misiuni nebunești” pe 1 aprilie.

Obiceiurile asemănătoare Zilei Păcălelilor probabil au existat cu mult înainte de primele mențiuni scrise. O teorie populară sugerează că această zi își are originile în festivalul roman Hilaria, pentru că în timpul acestui festival, oamenii făceau farse și se deghizau.
Cum Imperiul Roman s-a extins în Europa, obiceiurile lui au fost păstrate generații la rând, chiar și după prăbușirea imperiului. În perioada medievală, multe dintre aceste tradiții s-au păstrat sub forme mai slabe, dar încă prezente. Așadar, este foarte posibil ca Ziua Păcălelilor să aibă rădăcini romane.

Originile incredibile ale Zilei Păcălelilor. Un rege a fost primul care a făcut o farsă de 1 aprilieOriginile incredibile ale Zilei Păcălelilor. Un rege a fost primul care a făcut o farsă de 1 aprilie
FOTO: „culegerea” spaghetelor din copac/sursa customhousemuseum.org

Cele mai „tari” farse de 1 Aprilie din istorie

Un „truc” vechi care primește uneori credit pentru originea Zilei Păcălelilor s-a petrecut în secolul al XIII-lea, în orașul englez Gotham. Pentru a împiedica regele să revendice pământurile din zonă, localnicii au decis să facă gesturi neobișnuite în fața emisarilor regali. Mulți dintre ei au sărit în râu și au încercat „să înece peștii”. Planul a funcționat, deoarece regele nu a mai vrut pământurile.
O altă farsă celebră a fost „spălarea leilor” din 1698. Oamenii s-au grăbit la Turnul Londrei pentru a vedea acest eveniment spectaculos, doar pentru a descoperi că au fost păcăliți. Această tradiție a continuat ani la rând, prinzând noi victime neștiutoare.
Indiferent de unde a început tradiția, farsele de 1 aprilie au făcut istorie. Unul dintre cele mai faimoase exemple este o farsă făcută de BBC în 1957. Cunoscuta instituție media a publicat o știre conform căreia fermierii de la granița dintre Italia și Elveția își culegeau „recolta de spaghete” din copaci. Mulți britanici au crezut povestea, având încredere în seriozitatea BBC.





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...