Constituirea Organizației de Management al Destinației – OMD Bușteni, care va avea loc luni, 31 martie, printr-o colaborare între sectorul public și cel privat, reprezintă o oportunitate de a promova orașul Bușteni ca o destinație turistică de referință, dar și de accesa fonduri europene pentru a dezvolta localitatea și a face comunitatea ‘mai unită și prosperă’.
‘Luni, 31 martie, vom avea evenimentul de constituire a OMD Bușteni. Sperăm să fie de bun augur pentru comunitatea noastră și să facem lucruri bune și frumoase în acest oraș în parteneriat cu Primăria, care și-a exprimat interesul să susțină această inițiativă. Ne-am dori ca în planul de strategie al OMD-ului să implicăm niște proiecte cu fonduri europene, pentru că este foarte important să modernizăm pârtia de schi, care nu a mai fost modernizată de foarte mulți ani. Mai avem câteva obiective în oraș ce pot fi modernizate cu fonduri europene, se pot face lucruri noi, în așa fel încât să putem și noi să creștem așa cum sunt celelalte orașe din jurul nostru, pentru că din punct de vedere al peisajului stăm mult mai bine’, a declarat antreprenorul Florin Staicu, administrator al Păstrăvăriei Bușteni.
Acesta a atras atenția asupra unei probleme care persistă de ani de zile – infrastructura rutieră – și care afectează serios zonele turistice din această zonă.
‘O mare problemă este cea legată de infrastructura rutieră, din cauza căreia suferim cu toții pe Valea Prahovei. Trebuie făcut ceva pentru că oamenii care vin la noi și ne vizitează suferă foarte mult deoarece stau mult un trafic, vin nervoși, nu mai au răbdare, sunt încărcați negativ și atunci trebuie să identificăm soluții în parteneriat și cu primăriile și cu Consiliul Județean să se facă lucruri, pentru a înlesni venirea turiștilor la noi pe Vale. Într-adevăr în Sinaia se ajunge mai ușor, dar Bușteni, Azuga, Predeal au un mare handicap din cauza acestei infrastructuri precare’, a avertizat Staicu.
Proiectele primordiale care vor fi susținute prin OMD Bușteni vizează activitățile turistice și activitățile conexe turismului. ‘Partea de infrastructură cu siguranță nu se încadrează la implementare prin OMD, dar în momentul în care OMD-ul poate să implementeze niște proiecte cu fonduri europene, care sunt cu până la 100% finanțare, modernizând niște obiective sau dezvoltând altele noi, pui presiune pe autorități, pe Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) să vină să facă lucruri: să modernizeze infrastructura. Ei și-au manifestat interesul, pentru că sunt și membri cu 35% în acest OMD și atunci au tot interesul să facem front comun ca să putem dezvolta comunitatea. Ei au departamente și se consideră cei mai buni, dar și noi suntem buni în ceea ce facem. În momentul în care ai de-a face cu mai mulți oameni în jurul tău, aduni 40 – 50 de persoane, fiecare are o opinie, fiecare are o experiență, iar într-o structură organizată banii vor fi transparenți și nu mai poți să faci ce vrei cu ei’, a adăugat antreprenorul din Bușteni.
Nu în ultimul rând, el a susținut că aceste OMD-uri sunt ‘puțin și prost mediatizate’, oamenii nu știu de ele și nici ce importanță au pentru comunitate, iar UAT-urile sunt încă reticente în a intra în astfel de organizații din cauza banilor.
‘Oamenii care vin să adere la această inițiativă trebuie să înțeleagă ce câștigă și ce obligații au. Să știți că ministerul a fost foarte deschis și ne-a dat tot concursul să ne înființăm. De la suma de 30.000 euro – bugetul inițial pentru înființarea OMD – a scăzut la 10.000 de euro. Nu te mai obligă să-i pui la început, te lasă 12 luni să faci rost de banii aceștia, poți să te constitui fără să ai manager de OMD. Adică după ce te constitui 12 luni de zile, omul se poate pregăti. Autoritățile au venit cu niște facilități pentru a putea înființa mai multe OMD în țară. UAT-urile acum trebuie să înțeleagă importanța acestora. UAT ca să facă un proiect cu fonduri europene trebuie să asigure cofinanțare, iar aceasta pune o presiune pe buget, dar dacă vii cu proiecte cu care poți să te duci pe grant 75-80%, poate chiar 100% prin OMD, cine are de câștigat? Are de câștigat UAT și inclusiv comunitatea’, a explicat Florin Staicu.
La rândul său, Mihai Văsii, un alt antreprenor din Bușteni, care a pus pe picioare cu ajutorul fondurilor europene o platformă mobilă modulară pentru intervenții de urgență, a subliniat că, prin constituirea OMD Bușteni, se pot accesa mult mai ușor proiectele finanțate din fonduri europene pentru a dezvolta orașul Bușteni.
‘Noi, antreprenorii din comunitate, dorim să ne unim și împreună să dezvoltăm și să promovăm orașul Bușteni ca o destinație turistică la nivel național în primul rând, după care urmează și la nivel internațional. Împreună putem accesa fonduri europene pentru a dezvolta orașul Bușteni și a face din comunitatea noastră o comunitate unită și prosperă. Ne dorim foarte mult să dezvoltăm domeniul schiabil al orașului Bușteni, să înființăm noi pârtii de schi, trasee de mountain bike și alte obiective turistice care să atragă turiștii din țară și din întreaga lume. (…) Noi avem posibilitatea de a construi pârtii la altitudini de peste 1.600 metri, munții noștri ne permit să dezvoltăm astfel de pârtii pe culmile Bucegilor. Pentru vară avem deja un traseu pentru sanie, dar avem și trasee de bicicletă’, a punctat acesta.
Antreprenorul a atras atenția asupra prezenței urșilor în localitățile montane, o problemă veche, dar încă nerezolvată, însă consideră că după înființarea Organizației de Management a Destinației Turistice Bușteni, împreună cu autoritățile, se vor găsi soluții.
‘Problema cu urșii încă nu am rezolvat-o, dar sperăm că împreună cu autoritățile și după înființarea OMD Bușteni să găsim soluții și să ne putem implica. Autoritățile au foarte multe lucruri de rezolvat, dar venim și noi cu inițiativă privată, cu management privat și atunci sperăm să rezolvăm și această problemă’, a menționat Mihai Văsii.
În acest context, el a menționat avantajele înființării unei OMD pentru comunitate și pentru UAT.
‘OMD este foarte importantă pentru că adună toți acești oameni, îi pune împreună, ne și cunoaștem, dar și facem lucruri împreună. UAT este partener cu noi, are 35% din OMD, iar din taxa de stațiune, de promovare, virează către OMD un anumit procent. Pot să vireze 70% sau 100%. Și aici chestia este legată de bani, pentru că preferă să-i cheltuie pe altceva. Primăria, de exemplu, când accesează un proiect, trebuie să-și bugeteze la începutul anului banii pentru proiectele europene, însă OMD nu trebuie să facă acest lucru, nefiind instituție publică, și atunci poate accesa mult mai multe proiecte. Eu zic că acesta este un mare avantaj. OMD scrie proiectul în momentul în care se aprobă, își asigură atunci partea de cofinanțare prin bănci sau prin contribuția membrilor, în schimb instituțiile publice, în momentul în care accesează fondurile, trebuie să aibă banii respectivi bugetați’, a concluzionat antreprenorul Mihai Văsii.
Potrivit reprezentanților Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), în prezent sunt înregistrate doar 23 de OMD-uri locale și regionale, deși ar trebui să fie deja cel puțin 2.000 – 3.000, având în vedere că sunt vreo 6.000 de localități. Nici la nivel național nu a fost constituită o Organizație de Management al Destinației – OMD Național, cum de altfel nici Capitala României nu are o astfel de organizație, deși a încasat anul trecut peste 5 milioane de euro din promovare turistică, a precizat recent președintele ANAT, Alin Burcea.
ANAT, în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Prahova (APDT Prahova) și cu Organizația Patronală de Turism Poiana Brașov, a organizat săptămâna trecută un eveniment de promovare dedicat stațiunilor montane ‘Redescoperă Valea Prahovei’.