Nicușor Dan, unul dintre cei doi candidați la funcția supremă în stat, a spus, într-o emisiune la România TV, că este necesară reducerea cheltuielilor statului, tăieri „dureroase dar obligatorii”, pentru ca România să nu ajungă la mâna FMI. Creșterile de taxe ar trebui evitate.
Consolidarea bugetară a țării ar trebui să se facă mai ales pe seama reducerii cheltuielilor și mai puțin pe creșterea veniturilor dintr-o majorare a poverii fiscale. Aceasta este concluzia după o dezbatere pe teme economice la care a participat Nicușor Dan, unul dintre cei doi candidați la președinție, la RomâniaTV.
„Sunt patru linii mari de corectare a deficitului, două pe venituri, două pe cheltuieli. Pe venituri, vorbim de mare evaziune fiscală, către care ne-a spus Banca Mondială să ne îndreptăm, n-am făcut nimic. Apoi fondurile europene, care vin cu mare întârziere, din birocrație și din alte motive. Pe cheltuieli, limitarea cheltuielilor statului, pe multe segmente și apoi companiile municipale care sunt departe de a avea un management performant. Pe scurt, acestea sunt liniile cu care putem să echilibrăm. Nu o să reușim într-un an, din care au trecut deja patru luni, să ducem deficitul la 2 sau la 3%, dar măcar ținta aceea de 7%. Noi trebuie să recâștigăm încrederea pieței financiare”, a spus Nicușor Dan la începutul dezbaterii în care rezolvarea uriașei probleme a deficitului bugetar imens al României, de peste 9% din PIB anul trecut, a fost o temă centrală.
El a dat exemplul reducerii cheltuielilor pe care le-a făcut la Primăria Capitalei, extrapolând situația la bugetul național.
„Nu mai erau bani în conturi și ne-am dus și am tăiat îngrijirile în parcuri, paza în parcuri, diferite reparații pe care voiam să le facem – nu am avut bani și a trebuit să strângem cureaua pentru a ne redresa. (…) Erau firme de construcții care nu erau plătite de doi ani și degeaba făceam noi o licitație ca să facem o lucrare că nu mai venea nimeni.
O să fie niște tăieri, unele dintre ele vor fi dureroase, dar vor fi absolut obligatorii pentru a nu ne duce cu măriri de taxe care să descurajeze activitatea economică și să afecteze și mai rău economia românească”, a explicat Nicușor Dan.
El a mai spus că situația deficitului bugetar uriaș de acum este nesustenabilă, și că mai întâi trebuie aduse finanțele țării în echilibru înainte de a discuta despre o posibilă creștere de salarii, atunci când a fost întrebat despre posibilitatea unei noi majorări a salariului minim.
„Trebuie să ne uitam la echilibrul fiscal și nicio economie nu se poate baza pe un deficit de 9% din PIB, ceea ce înseamnă diferențe de 25% între venituri și cheltuieli, nu se poate susține așa ceva. Trebuie să facem din economia românească (…) să-i dăm un cadru funcțional, pentru că în momentul de față nu stimulează inițiativa privată. Faptul de a da un salariu minim mai mare decât poate economia să permită e un fel de intervenționism al statului, care nu e corect, care poate strica un mecanism care funcționează”, a spus el.
„Putem să vorbim despre ce se întâmplă acum și ce se va întâmpla peste un an, doi sau trei. Acum, discuția e dacă supraviețuim economic sau nu. Dacă reușim să ținem în echilibru această economie, fără să facem mari tensiuni să vină FMI-ul să taie în locul nostru”, a mai spus Nicușor Dan.
El a reiterat necesitatea ca statul să colaboreze cu mediul privat, întrucât privații pot și știu să facă ce statul nu poate.
„Cred foarte mult în mediul privat. Au venit la Primărie firme care au vrut să ne ajute în digitalizare. Dacă vrem să digitalizam, primul meu impuls este să mă duc la primele 10 firme din România, să le întreb: cum ați face voi. Privatul are instinctul de a se uita la procesele lui interne și de a vedea unde poate să le optimizeze, dacă nu face asta, iese din piață. Statul nu are reflexul ăsta”, a spus Nicușor Dan, care s-a mai referit și la „conectarea instituției prezidențiale cu reprezentanții cei mai importanți actori din mediul de afaceri și de a stimula capitalul românesc”.