O firmă din Brașov face studii de fezabilitate pentru atragerea unei finanțări de 50 de milioane de euro pentru investiții în domeniul schiabil de la Borșa

Brasov24Știri18 hours ago8 Views


O firmă din Brașov face studii de fezabilitate pentru atragerea unei finanțări de 50 de milioane de euro pentru investiții în domeniul schiabil de la BorșaO firmă din Brașov face studii de fezabilitate pentru atragerea unei finanțări de 50 de milioane de euro pentru investiții în domeniul schiabil de la Borșa

Primăria Borșa este în discuții cu Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest ca, prin Programul Operațional Regional, în perioada 2027 – 2032, să obțină minimum 50 de milioane de euro, în așa fel încât pârtia olimpică de aici, cu pârtia veche din zona Runcu Știolului și cu cea din Pasul Prislop să fie legate, obținându-se, astfel, în jur de 25 de kilometri de pârtii de schi, interconectate, dotate cu zăpadă artificială pe toată lungimea lor, și la care accesul se va face cu același abonament, a anunțat primarul Ion Sorin Timiș, potrivit Agerpres.

„Cele trei zone de schi, Pasul Prislop, cu pârtia veche, Runcu Știol, și cu telegondola cu pârtia olimpică vor fi legate între ele. O primă fază, într-un proiect de 25 de km de pârtii de schi, cu încă șase noi instalații, cu un nou lac de acumulare sus în zona Știol, care va aproviziona cu zăpadă pârtiile noi. Până în prezent, avem făcute ridicările topografice pe toată zona – 4.800 de hectare. Împreună cu o companie din Berlin am făcut o machetă 3D, la o imprimantă 3D, care arată cum sunt pârtiile, cum urmează să fie montate instalațiile. Am dus linia de curent, am făcut drumurile de acces, avem avizul de la Parcul Național și, împreună cu compania Transcablu de la Brașov, realizăm studii de fezabilitate pentru a putea obține finanțări, atât prin Programul Operațional Regional, prin ADR Nord-Vest, pentru că începând cu anul 2027 România va fi eligibilă și pentru finanțări prin fonduri europene la pârtii de schi, cât și prin finanțări de la Guvernul României sau alte surse de finanțare”, a afirmat Timiș, în cadrul unui eveniment de promovare a zonei Maramureșului.

În plus, va fi și proiectul acceptat de Ministerul Turismului, de finanțare a unei telecabine la Pietrosul Rodnei – cel mai înalt vârf din Carpații Orientali.

„Am mai demarat o dată proiectul, ni l-au respins cei de la parc (Parcul Național Munții Rodnei – n. r), acum se pare că l-ar accepta și va fi o adevărată atracție pentru că va fi una dintre cele mai înalte zone unde se poate ajunge pe cablu. În proiectul integrat cu pârtiile de schi vom avea și un centru spa cu piscine acoperite, indoor și outdoor. Între stația intermediară (a telegondolei Borșa – n. r.) și lacul de acumulare (de la cota 1300 – n. r.) se va construi un parc de aventură cu 13 instalații, care vor funcționa atât pe perioada de iarnă, cât și pe perioadă de vară, inclusiv o instalație care produce zăpadă la temperaturi pozitive de până la 30 de grade și va fi o pârtie de 120 de metri care va fi cu zăpadă și pe perioada de vară și, bineînțeles, pârtia artificială pe o porțiune din pârtia olimpică să poată fi folosită și în perioada de vară, atât pentru împătimiții ice-schi-ului, cât și pentru partea sportivă”, a detaliat Ion Sorin Timiș.





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...