Număr crescut de persoane muşcate de căpuşe.
Având în vedere numărul crescut de prezentări la camera de gardă a unităților sanitare din județul Brașov cauzat de mușcăturile de căpușe și ținând cont de faptul că aceste insecte sunt mult mai active în sezonul cald și în zonele cu vegetație abundentă (păduri, parcuri, zone rurale), Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului Brașov a transmis următoarele recomandări:
Implementarea acestor măsuri este recomandată și persoanelor care locuiesc în zone rurale sau în gospodării cu suprafețe întinse de vegetație, unde prezența căpușelor este frecventă.
Mușcătura de căpușă este adesea nedureroasă și dificil de observat, dar poate avea consecințe grave dacă nu este identificată și gestionată corect.
O parte din căpușe nu transmit boli și nici nu determină apariția unor probleme grave de sănătate gazdei. Altele însă reprezintă principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de meningoencefalită.
Boala Lyme este o infecție cauzată de bacteria numită Borrelia burgdorferi, transmisă prin mușcătura unei căpușe infectate (de obicei, din genul Ixodes), fiind cea mai frecventă boală transmisă prin căpușe în emisfera nordică, inclusiv în România.
Boala Lyme se manifestă prin unul sau mai multe din următoarele simptome:
În general, pentru a transmite boala Lyme, căpușa trebuie să fie atașată de pielea unei persoane timp de cel puțin 36 de ore. Ca urmare, inspectarea corpului cu atenţie este foarte importantă, deoarece căpuşele se pot fixa oriunde făra a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii.
Căpușele trebuie îndepărtate cât mai rapid posibil în cazul în care sunt descoperite pe corp. Îndepărtarea se realizează cu ajutorul unei pensete cu vârf bont (fără cioc), prin prinderea acestora cât mai aproape de suprafața pielii și tragerea în sus, pentru a evita ruperea și rămânerea rostrului în piele.
După înlăturarea căpuşelor, pielea se va dezinfecta cu alcool (70%) şi se va aplica un unguent cu antibiotic cu spectru larg. În situația în care căpușa nu poate fi îndepărtată complet, se recomandă consultarea unui medic. Cu cât aceasta rămâne atașată de piele mai mult timp, cu atât mai mult crește riscul de transmitere a agenților patogeni.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.