Mobilă – în bucăți sau întreagă, schiuri, plăpumi, lame, ba chiar și jumătate de vacă. Le-au găsit angajații Companiei Apa în sistemul de colectare al Brașovului, unde au înfundat sau riscau să înfunde diverse artere. Au fost aruncate de către brașoveni care au confundat gura de canalizare descoperită cu platforma de deșeuri, transmite Radio România Braşov FM.
Campanii de curățare cei de la Compania Apa fac periodic și ori de câte ori sunt sesizări ale brașovenilor.
În caz contrar, acestea ar pune și mai multă presiune pe sistemul de canalizare, care oricum, la fiecare ploaie torențială, nu poate face față volumului de apă, dar dacă este înfundată și canalizarea, problemele sunt și mai mari.
Totuși, cea mai mare problemă rămâne obiceiul multor locuitori de a arunca direct în toaletă servețele umede, pamperși sau absorbante.
Purtătorul de cuvânt al Companiei Apa Brașov, Alina Bălătescu: „Din păcate, problema este continuă. Asta în ciuda campaniilor făcute în ultimi ani. Compania Apa a lansat în anul 2020, în plină pandemie, campania
În zilele obișnuite, din canalizare pot fi scoase aproximativ două pubele mari de servețele umede.
În zilele ploiase, de la stația de epurare și din canalizare se strâng și cinci containere. Toate acestea, dacă nu sunt curățate la timp, se transformă în costuri pentru fiecare. Direct sau indirect.
Din nou, Alina Bălătescu: „Se realizează curățări periodice. Acestea pot fi făcute și la sesizarea cetățenilor. Le reamintim tuturor că țeava de canalizare poate să pocnească, să refuleze înainte de branșament sau de racord. Iar în această situație, plata se face de către locatarii blocului respectiv. Șervețelele umede se pot transforma în niște cârpe foarte mari, care se înfășoară în jurul pompei, iar aceasta se poate arde. O stație mică de pompare are o pompă de 3000 de euro, iar una mare poate costa până la 15.000 de euro.”
Reprezentanții Companiei Apa fac un apel către brașoveni să respecte și mediul, și apa și să arunce deșeurile care nu sunt biodegradabile – cum sunt șervețelele umede – doar la coșul de gunoi. Nu în vasul de toaletă și nici în canalizarea orașului!