IPJ Brașov: Vigilența face diferența!
În perioada aprilie – iunie 2025, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Brașov desfășoară activități informativ-preventive în cadrul Campaniei naționale „Vigilența face diferența”, subscrise Programului național privind siguranța digitală-2025. Aceasta își propune să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică, pentru a evita victimizarea în mediul online.
O atenție sporită trebuie acordată utilizării/furnizării datelor personale în mediul online. Datele personale pot fi folosite în moduri periculoase. De exemplu, cineva ar putea să le folosească pentru a crea documente false sau pentru a intra în conturile tale online.
Alteori, datele personale pot fi folosite pentru furtul identității noastre financiare, adică cineva ar putea să ne fure banii din cont. Aceasta înseamnă că cineva ar putea să obțină informații despre cardurile bancare și să le folosească în mod ilegal.
- Mai există și situații în care datele personale sunt folosite pentru a crea identități online false. De exemplu, cineva ar putea să creeze un cont fals pe internet folosind informațiile tale, care să lase impresia că ești tu, dar, de fapt, să-i poată păcăli pe alții, fără să riște să fie descoperit, folosind datele culese ca să facă rău altora și să comită tot felul de ilegalități.
- Este important să fim atenți la cine are acces la datele noastre și să luăm măsuri pentru a ne proteja informațiile personale.
Siguranța în mediul online este importantă pentru că ne permite să rămânem protejați în activitățile pe care le desfășurăm pe internet, și anume:
- Ne protejează informațiile personale: ne ajută să păstrăm secret numele nostru, vârsta sau alte lucruri despre noi, astfel încât orice persoană rău intenționată să nu poată să le folosească împotriva noastră.
- Ne protejează împotriva persoanelor răuvoitoare: ne ajută să ne ferim de străinii care ar putea să ne contacteze sau să ne abordeze în mod nedorit, protejându-ne, în acest fel, de pericolele pe care le putem întâlni online.
- Păstrează securitatea în mediul online: ne protejează de aplicațiile sau jocurile care ar putea să ne ceară informații personale sau să ne expună la riscuri.
- Previne bullying-ul online: ne învață cum să recunoaștem și să evităm situațiile în care cineva încearcă să ne rănească sau să ne jignească pe internet.
Pentru a evita victimizarea în mediul online, Poliția Brașov recomandă:
- Gândește-te de două ori înainte să dai click pe link-uri sau când descarci fișiere! Ar putea fi viruși deghizați sau trimiși de cineva care vrea să-ți fure datele personale.
- E-mail-urile false primite conțin, de multe ori, cuvântul „urgent”, asociat cu un îndemn insistent/repetitiv la o acțiune: „Dă click aici și actualizează-ți urgent datele contului, altfel se va închide mâine!”, „Contul tău [de ….] a fost spart și trebuie să schimbi urgent parola. Dă click aici!”
- Raportează și șterge email-urile nesolicitate
- Nu intra în concursuri online, nu te alătura unor cluburi/caste/ghilde/triburi/familii etc., folosind datele tale personale (nu folosi numele tău real sau orice alte informații care ar putea să le folosească altora să-ți facă rău). Dacă vrei să participi la un concurs online și trebuie să furnizezi informații personale pentru înscriere, verifică înainte din mai multe surse dacă totul este în regulă.
- Dacă o ofertă la orice te-ar putea interesa ți se pare prea bună pentru a fi adevărată (cel mai adesea, prea ieftină sau chiar gratuită), atunci probabil că este falsă. Sigur ai primit oferte prin e-mail care îți ofereau ceva gratuit, cum ar fi un telefon mobil sau bilete la concert, nu-i așa? Acestea pot fi trucuri menite să te facă să renunți și să dai date personale, sau să dai click pe linkuri pentru a instala diverse extensii sau aplicații fără de care ți se spune că nu poți primi acele produse, dar, de fapt, riscă să-ți introducă automat malware sau spyware în dispozitiv.
- Nu deschide fișiere atașate și nu accesa linkurile din mesaje nesolicitate. Poți trăi și fără să vezi pozele sau filmulețele din atașamentul e-mailului sau fără să citești nemaipomenita poveste din documentul atașat sau de pe pagina unde te va duce linkul din corpul mesajului. Curiozitatea te poate costa foarte scump!
- Folosește întotdeauna o soluție de securitate!
Când ai dubii despre ce se petrece în mediul online, ceva te deranjează sau ți se pare nepotrivit, încetează activitatea imediat și raportează conținutul!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.