Ca de fiecare dată, sărbătoarea junilor are loc în prima duminică după Sfintele Paști, în Duminica Tomii, iar pe întregul traseu, cele 7 grupuri de juni care coboară călare din Șchei în centrul istoric al orașului îi salută pe brașoveni și turiști cu cel mai important salut al creștinătății: ,,Hristos a Înviat!”. Și ca de fiecare dată, zecile de mii de participanți le răspund la unison, „Adevărat a Înviat!”.
„Este sărbătoarea cea mai importantă a Brașovului, de aceea sunt prezenți alături de noi atât mulți oameni, care au venit să se bucure de această sărbătoare. Junii Brașovului reprezintă un simbol pentru orașul nostru și, ca de fiecare dată, reușesc să ne aducă împreună aici, în Scheii Brașovului,. Nu pot decât să fiu recunoscător pentru această zi. Astăzi, de Duminica Tomii, această sărbătoare reprezintă punctul cel mai important din acest an pentru Brașov. Mulțumesc brașovenilor, mulțumesc tuturor junilor pentru ceea ce au făcut și pentru ceea ce reprezintă pentru Brașov”, a spus primarul George Scripcaru, care după trecerea junilor i-a însoțit, pe jos, spre Pietrele lui Solomon.
Pentru a sublinia importanța acestui eveniment, care definește istoria și tradiția brașovenilor, un reprezentant al Junilor bătrâni i-a înmânat primarului Brașovului, George Scripcaru, buzduganul junilor, ca semn al puterii și demnității.
,,Domnul primar, în numele Societății Junilor Bătrâni permiteți-mi să vă predăm acest buzdugan – semn al puterii, al demnității și al continuității acestui oraș. Prin acest gest ne exprimăm considerația față de Brașov, față de istoria lui și față de dumneavoastră, ca reprezentant al orașului și vă transmitem angajamentul nostru de a duce mai departe tradiția junilor. Dragi brașoveni, tradiția noastră nu este un simplu obicei, este dovada rădăcinilor și spiritului acestui oraș”, a precizat Adrian Rusu, reprezentantul Junilor bătrâni.
Cele 7 grupuri de juni (6 din cartierul Șchei și unul din Brașovul Vechi) s-au adunat, de dimineață, în Piața Unirii, fiecare venind pe un alt traseu, reprezentativ pentru zona în care își are nucleul gruparea de juni din care face parte.
La ora 11:00 a început parada pe traseul: C. Brâncoveanu – George Barițiu – Mureșenilor – b-dul Eroilor – Str. Republicii – Piața Sfatului – Str. Apollonia Hirscher – Str. Poarta Șchei – Str. Prundului (junii tineri au urcat până la biserica din Groaveri) – Str. Pe Tocile – Str. Căpitan Ilie Birţ – Str. Podul Creţului – Pietrele lui Solomon (Între Chetri).
Ordinea în paradă, ca de fiecare dată, a fost următoarea: Grupul Junilor Tineri; Societatea Junilor Bătrâni; Societatea Junilor Curcani; Societatea Junilor Dorobanți; Societatea Junilor Brașovecheni; Societatea Junilor Roșiori; Societatea Junilor Naționali Albi.
După acest moment, junii, însoțiți de cei are au asistat la paradă, au urcat la Pietrele lui Solomon, unde are loc petrecerea tradițională a acestor, cu aruncatul buzduganului, jucatul Horei Junilor și, împreună cu familiile, se înfruptată din bucatele aduse de acasă.
Zilele Brașovului continuă și astăzi cu concertele de muzică populară din Piața Sfatului, unde Dinu Iancu-Sălăjanu, Mariana Anghel și alți interpreți vă așteaptă cu un concert extraordinar. De asemenea, la Pietrele lui Solomon, pentru participanții la petrecerea câmpenească, Municipalitatea a pregătit un concert de muzică populară cu formația Ardelenii.
Pentru a marca acest moment important pentru identitatea orașului nostru, literele de pe Tâmpa și clădirea primăriei vor fi iluminate, în această seară, în culorile tricolorului.
Binecuvântarea Junilor Bătrâni din Șcheii Brașovului, reluată după mulți ani
Anul acesta, o tradiție cu adânci rădăcini în istoria Junilor a fost reînviată: binecuvântarea Junilor Bătrâni înainte de marea paradă călare. După o pauză de mai mulți ani, preoții de la Biserica „Sfânta Treime” din Șchei i-au întâmpinat pe junii bătrâni și le-au oferit binecuvântarea sfântă.
În vechime, binecuvântarea junilor era un moment deosebit de important, simbolizând protecția divină, respectul față de valorile creștine și continuitatea tradițiilor străbune. Prin reluarea acestui ritual, comunitatea din Șchei a reafirmat legătura strânsă dintre credință, identitate și spiritul junilor.
Îmbrăcați în costumele tradiționale, încărcați de mândrie și emoție, junii bătrâni au primit cu smerenie rugăciunea și stropirea cu apă sfințită.