FOTO / În Covasna, copiii defavorizați pot descoperi lumea subacvatică. Proiect inedit al unui scafandru

Brasov24Știri5 hours ago5 Views


Publicitate

Un tânăr scafandru din județul Covasna, Szabo Kolos, a inițiat un proiect inedit, menit să ofere copiilor din medii defavorizate și celor cu nevoi speciale posibilitatea de a explora natura și de a descoperi lumea subacvatică.

Kolos a învățat tainele scufundărilor de la tatăl său, care a amenajat, în urmă cu aproape zece ani, un lac artificial în localitatea Dalnic, aflată la jumătatea distanței dintre Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, și a înființat aici un centru de cercetări subacvatice și terapie alternativă.

Tânărul spune că proiectul ‘Experience For All’ s-a născut din empatie și din dorința de a le oferi cât mai multor copii cu nevoi speciale șansa de a trăi experiențe frumoase, de neuitat, asemenea celor de care a avut parte în copilăria sa.

‘Centru de scufundare a fost înființat în anul 2018 și de atunci noi învățăm oamenii să se scufunde aici, la Dalnic. Dar între timp avem și o asociație care funcționează lângă acest centru de scufundare, cu care încercăm să facem lucruri caritative, pentru că se îmbină lucrurile astea două (…) Când am încheiat anul 2024, am realizat că a fost unul din cei mai buni ani ai lacului Dalnic, ai activităților de scufundare. Deci, 2024 a fost super și m-am gândit să dau ceva mai departe, să pot oferi și eu, pentru că sunt atâția oameni care au pornit de pe minus în viața asta și eu vreau să-i duc, să-i ajut, să aibă acele trăiri pe care le-am avut și eu de mic copil. Eu m-am plimbat prin toată țara asta, am făcut scufundări de la șapte ani și vreau să dau mai departe’, a declarat, pentru AGERPRES, Szabo Kolos.

Pentru a susține acest proiect, Kolos a obținut donații în principal de la prieteni și de la membrii clubului de scufundare, dar recent i-a venit o idee pe cât de creativă, pe atât de inedită: a înființat o ‘cramă’ subacvatică și a pus mai multe sticle de vin la maturat.

‘Noi nu suntem o firmă sau societate care vinde alcool, dar vara aceasta oricine va putea lua din ‘pivnița’ lacului, să zic așa, o sticlă de vin dacă se scufundă. Dacă o aduce la suprafață, poate să o păstreze și va putea face o donație în schimbul acelei sticle maturate sub apă pentru programele outdoor ale copiilor’, a precizat acesta.

Kolos a amenajat și o galerie subacvatică, unde vara aceasta va organiza o expoziție de fotografii având ca temă frumusețile ascunse ale județului Covasna.

‘Expoziția de anul trecut a fost despre urși, fotografiile domnului Gal Laszlo. Anul acesta lucrăm cu Asociația Visit Covasna și vor fi expuse pozele domnului Raymond Gheorghiță, în decursul lunii iulie, și vom mai avea o altă expoziție, în august, împreună cu Asociația Fotografilor tot din județul Covasna’, a mai spus Szabo Kolos.

Cei care doresc să dea o mână de ajutor pentru susținerea și extinderea acestui proiect, fie ca voluntari, fie financiar, sunt primiți cu brațele deschise de către Kolos și echipa lui, iar donații pot fi făcute pe platforma proiectului ‘Experience For All’ sau pe MyLake.

Kolos este fiul scafandrului profesionist Szabo Jeno, cunoscut în comunitate, și nu numai, pentru implicarea în numeroase proiecte de educație ecologică și terapie alternativă pentru copii cu deficiențe. În timpul studenției, Szabo Jeno a lucrat cu celebrul căpitan Jacques Ives Cousteau într-o expediție ce a avut ca scop evaluarea gradului de poluare a Dunării, iar în 2007 a colaborat cu Muzeul de Arheologie din Mangalia și a făcut parte din echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis.

De-a lungul timpului, Szabo Jeno a derulat numeroase proiecte interesante, cum ar fi, spre exemplu, o ‘școală subacvatică’ pentru surdo-muți, unde aceștia erau ajutați, prin intermediul audițiilor subacvatice, să deslușească sunete și să învețe cuvinte, iar ulterior a dezvoltat terapia TUSMA, care combină hidroterapia cu meloterapia și terapia asistată de pești în tratamentul copiilor cu diverse deficiențe, în special din spectrul autist.

Pentru Kolos, proiectul ‘Experience For All’ este nu doar un mod de a duce mai departe pasiunea și munca părinților săi, ci și un mod de a dărui bucurie și de a-și exprima recunoștința pentru tot ceea ce viața i-a dăruit.





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...