Primarul Ghimbavului, fostul pepededist Ionel Fliundra (liberal după ce și-a curățat imaginea de Dan Diaconescu – n. red.), a atribuit un contract de aproape 1,5 milioane de euro pentru gestionarea serviciilor de dezinsecție, deratizare si dezinfecție în orașul aeroportului brașovean unei companii din Iași – Wasval SRL. Compania este deținută, în acte, de Valentina Tudorachi, soția unui fost colonel SRL și, totodată, cumnata fostului ministru și președinte al PSD Brașov, Constantin Niță.
Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a ajuns după gratii după ce a pus bazele unui sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat.
Printre acești operatori care și-au propus să se îmbogățească peste noapte cu orice preț se numără Wasval SRL, societate din Iași, deținută de Valentina Tudurachi, soția unui fost colonel SRI și, totodată, cumnata fostului ministru al Energiei – Constantin Niță.
Firma ar fi controlată neoficial de fiul Valentinei Tudurachi, Claudiu Valentin Tudurachi, care s-ar ocupa în realitate de executarea lucrărilor de dezinsecție, dezinfecție și deratizare.
Wasval SRL a încheiat primul contract cu o instituție din subordinea Primăriei Municipiului București în vara anului 2012, când și-a asumat că va efectua servicii de dezinfecție și dezinsecție la Centru Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștilor”, contra sumei de 976.200 de lei.
Câteva luni mai târziu, Wasval SRL pune mâna pe un alt contract important care are ca obiect „prestări servicii dezinsectie exterioară pe arealul jud.Ilfov”, încheiat cu Serviciul Județean de Dezinsecție și Ecologizare Mediu, din subordinea Consiliului Județean Ilfov în valoare de 344.300 de lei. În noiembrie 2013, aceeași instituție îi oferă firmei Wasval un contract în valoare de 5.946.000 de lei, iar în vara anului 2014, societatea încheie un contract în valoare de 4.251.733 de lei cu Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane București pentru realizarea unor tratamente împotriva căpușelor.
Inspectorii Curții de Conturi au descoperit că societatea a făcut dezinsecția din cimitirele din București numai pe hârtie, uneori chiar de două ori pe zi. Instituțiile care îi puneau societății Wasval SRL contractele pe masă erau conduse de Bogdan Cornel Popa, denunțătorul lui Sorin Oprescu, care a divizat patru contracte cu o valoare totală de 160.000 de lei pentru a le atribui direct către societatea Wasval SRL, în așa fel încât să nu fie necesară organizarea unei licitații. Inspectorii de la Curtea de Conturi au depistat că, în baza înțelegerilor financiare, Wasval SRL dădea cu substanțe chiar și de două ori pe zi.
„Prin încheierea contractului pentru combaterea căpușelor s-a încercat doar crearea unui cadru legal pentru efectuarea unor tranzacții, pentru care există indicii că sunt nereale în fapt”, se arată în raportul Curții de Conturi. Inspectorii de la Curtea de Conturi au depistat chiar plata dublă a unor servicii în sumă de 164.605 lei, la care se adaugă penalități de 65.743 de lei.
Printre numeroasele nereguli depistate se numără depășirea nejustificată cu 750.850 de lei a valorii maxime estimate a acordului-cadru de servicii încheiat în 2014 cu Wasval SRL prin încheierea altor cinci contracte subsecvente în decursul primelor opt luni din perioada de patru ani; angajarea la plată nejustificată a sumei de 2.045.701 lei prin acceptarea la decontare a unor servicii de dezinfecție neprestate de către Wasval, aferent căreia s-au calculat dobânzi și penalități de întârziere de 428.539 de lei; plata nejustificată în sumă de 744.806 de lei a unor servicii de combatere a căpușelor realizate de Wasval, la care s-a calculat și penalități de 217.558 lei.
Wasval SRL și-a cerut insolvența în anul 2015, tot atunci, atât Valentina Tudurachi, cât și fiul acesteia, Claudiu au avut probleme cu legea, fiind vizați de un control de la ANAF, care a stabilit diferenţe de plată la bugetul de stat de trei milioane lei. Wasval SRL a scăpat basma curată, după ce procurorii Anticorupție au intrat pe firul Primăria București – Centrului de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porţile Bucureştiului”, neapărând în dosarul lui Oprescu, chiar dacă a beneficiat de sumele transferate de PMB printr-un contract ciudat. Firma nu a fost obligată să restituie banii obținuți prin acte de corupție și chiar i s-a permis Valentinei Tudurachi, înscrisă la masa credală, să retragă fabuloasa sumă de 800.000 de euro din societate.
Cu toate că procedura insolvenței s-a finalizat numai în anul 2017, Wasval SRL nu și-a diminuat cu mult profitul pentru că instituțiile publice cu care colaborase în trecut au găsit o modalitate de de atribuire la limita legii, prin care au renunțat la licitațiile deschise și au organizat proceduri simplificate, negocieri fără publicare prealabilă și achiziții directe. Printre aceste instituții se numără Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași și Serviciul Județean de Dezinsecție și Ecologizare Mediu Ilfov.
În anul 2016, procurorii DNA au dispus aplicarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând Wasval SRL. La data de 21 octombrie 2022, magistrații de la Tribunalul București au dispus ridicarea măsurii asiguratorii.