Fără zile libere de Bobotează, Sfântul Ioan, Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Copilului și altele. Dispar 6 zile libere pentru salariați și apare una nouă

Brasov24Știri14 hours ago7 Views


Propunere de modificare a Codului Muncii: Fără zile libere de Bobotează, Sfântul Ioan, Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Copilului și altele. Dispar 6 zile libere pentru salariați și apare una nouăPropunere de modificare a Codului Muncii: Fără zile libere de Bobotează, Sfântul Ioan, Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Copilului și altele. Dispar 6 zile libere pentru salariați și apare una nouă

Salariații din țara noastră ar putea beneficia, în luna februarie a fiecărui an, de o nouă zi liberă, dacă un proiectul legislativ pus recent în dezbaterea Parlamentului și prin care este vizată modificarea Codului muncii va ajunge să se aplice. Totuși, lista liberelor legale ce ar trebui s-o înlocuiască pe cea din Codul muncii este mai scurtă, fiind propuse pentru eliminare șase dintre zile libere existente în prezent.

Proiectul de lege aflat la începutul parcursului legislativ, respectiv pus recent în analiza senatorilor, vizează, după cum și numele lui o indică, modificarea și completarea articolului 139 alineatul (1) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii.

Articolul amintit stabilește, de fapt, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Se propune acum adăugarea în lista liberelor legale din Codul muncii a unei zile libere în februarie. Mai precis, salariații s-ar putea bucura de timp liber în ziua de 4 februarie, în care să se sărbătorească Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului.

Pe de altă parte însă, lista conținută de proiectul legislativ și care ar trebui s-o înlocuiască pe cea actuală din Codul muncii este mai scurtă. Adică, proiectul prevede înlocuirea actualei liste, nu doar adăugarea unei zile libere, iar lista propusă este mai scurtă decât cea actuală. Concret, din lista propusă se dorește eliminarea următoarelor zile libere: 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza, 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, 1 iunie – Ziua Copilului și 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei.

Astfel, dacă proiectul legislativ apărut recent ar ajunge să se aplice, salariații ar beneficia de doar 12 zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, nu de 17, ca în prezent.

Acum, Codul muncii stabilește ca zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează:

  • 1 și 2 ianuarie;
  • 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza;
  • 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul;
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
  • Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
  • prima și a doua zi de Paști;
  • 1 mai;
  • 1 iunie;
  • prima și a doua zi de Rusalii;
  • Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
  • 1 decembrie;
  • prima și a doua zi de Crăciun;
  • două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Interesant este că, în expunerea de motive ce însoțește proiectul, inițiatorii nu amintesc nimic de reducerea actualei liste de libere legale, ci vorbesc doar despre adăugarea datei de 4 februarie – Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului în lista zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează și subliniază importanța acestei zile.

„Ziua de 4 februarie, recunoscută la nivel internațional ca World Cancer Day, este dedicată conștientizării, solidarității și mobilizării împotriva cancerului. Prin declararea acestei zile ca zi liberă legală, statul român transmite un mesaj puternic de responsabilitate, susținere și recunoaștere față de cetățenii afectați, familiile acestora și personalul medical implicat în tratarea acestei boli.

Instituirea acestei zile nelucrătoare oferă cadrul necesar pentru:

  • desfășurarea de campanii de informare și prevenție;
  • organizarea de acțiuni publice și educaționale în comunitate;
  • facilitarea accesului populației la servicii de screening;
  • creșterea gradului de empatie, implicare civică și responsabilitate socială.

Această măsură are atât o valoare simbolică, cât și una practică, în sprijinul luptei împotriva uneia dintre cele mai răspândite cauze de suferință și mortalitate din România și din lume”, potrivit semnatarilor acestei propuneri.





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...