După 100 de ani, voci ale țăranilor transilvăneni răsună în tandem cu muzicieni actuali

Brasov24Știri4 hours ago4 Views


După 100 de ani, voci ale țăranilor transilvăneni răsună în tandem cu muzicieni actuali

Pianistul Lucian Ban și violistul Mat Maneri revin în seria Chamber Jazz@Universitatea Transilvania în cadrul unui turneu internațional de lansare a noului lor album în duo, Transylvanian Dance (ECM Records, 2024), care readuce la viață cântecele populare culese de Béla Bartók, reinterpretate în limbajul jazzului contemporan.
Concertul, parte a proiectului „Retracing Bartók”, este organizat de Jazz Updates și Centrul Multicultural al Universității Transilvania, acesta din urmă fiind gazda evenimentului de sâmbătă, de la ora 19.00. Intrarea este liberă.

Vocile țăranilor înregistrați de Béla Bartók în urmă cu mai bine de o sută de ani pe cilindrii de ceară Edison vor răsuna în tandem cu improvizațiile live ale celor doi muzicieni, în timp ce proiecții video special create pentru spectacol vor aduce în fața audienței partiturile originale ale lui Béla Bartók și fotografii rare, făcute chiar de el în satele din Transilvania.

Compozitorul maghiar Béla Bartók, una dintre figurile marcante ale secolului XX, și-a dedicat o importantă parte a carierei studiului muzicii populare din Transilvania. Între 1909 și 1917, Bartók a transcris mii de melodii și a înregistrat sute de interpreți de muzică populară pe cilindri de ceară, aprofundarea acestor cântece ajungând să-i modeleze viziunea componistică.
Un secol mai târziu, doi improvizatori de excepție – violistul Mat Maneri și pianistul Lucian Ban – își găsesc inspirația în muzica ce i-a aprins imaginația lui Bartók. Cei doi reinterpretează colinde, doine, cântece de dragoste, cântece de zestre și multe altele.

După 100 de ani, voci ale țăranilor transilvăneni răsună în tandem cu muzicieni actuali

La două decenii de la începutul colaborării lor ca duo, Lucian Ban și Mat Maneri sunt recunoscuți pentru fuziunea novatoare dintre folclorul transilvănean și improvizație, explorarea muzicii clasice europene a secolului XX prin prisma jazzului și căutarea unui ideal contemporan de chamber jazz.
Cei doi muzicieni au lucrat pentru prima dată împreună în 2009, în cadrul octetului Enesco Re-Imagined, un proiect conceput ca o celebrare și reinterpretare contemporană a lucrărilor marelui compozitor român George Enescu. Alături de o listă impresionantă de muzicieni de jazz – Ralph Alessi, Tony Malaby, John Hebert, Gerald Cleaver, Mat Maneri, Albrecht Maurer și legendarul interpret la tabla indiană Badal Roy – albumul a fost înregistrat live în cadrul Festivalului Internațional George Enescu 2009 din București. A câștigat multiple premii pentru Cel Mai Bun Album al Anului acordate de Jazz Journalists Association, a fost aclamat de presa internațională și a fost urmat de concerte în mari festivaluri și săli de spectacole. JAZZ TIMES a descris albumul drept „o viziune revoluționară asupra jazzului de tip third-stream… această înregistrare îi plasează pe Ban și Hébert printre marii interpreți ai secolului XXI”. The Guardian a lăudat „rara combinație dintre improvizația individuală și colectivă lipsită de constrângeri, dar coerentă, aranjamente inteligente și compoziție tematică sclipitoare”.
În 2013, casa de discuri ECM Records lansează albumul în duo Transylvanian Concert, aclamat pentru „vocea sa originală și frumusețea sa neconvențională” (The Guardian), urmat de turnee internaționale. Apoi, cei doi au colaborat într-un trio alături de Evan Parker, o figură emblematică a avangardei europene (Sounding Tears, 2018), iar Mat Maneri a continuat cu proiectele Dust (2019, nominalizat de ROLLINGSTONE la Best of the Year) și ASH (remarcat de Wall Street Journal).
Albumul Transylvanian Folk Songs, din 2020, a fost inclus în NPR 2020 Jazz Critics Poll, în Balkan World Music Charts, în selecția New York City Jazz Record – Best of 2020, și în multe alte topuri.
În 2023, Ban și Maneri au lansat la Sunnyside Records albumul Oedipe Redux, o interpretare radicală a operei Oedipe de George Enescu, alături de un ansamblu internațional de jazz contemporan și improvizație, cu Jen Shyu, Theo Bleckmann, Tom Rainey și renumitul clarinetist bas francez Louis Sclavis.
În 2024, Sunnyside Records a lansat Blutopia, un proiect condus de saxofonistul bariton Alex Harding și Lucian Ban, în care apar și Mat Maneri, Brandon Lewis și maestrul la tuba Bob Stewart.

Concertul este organizat de Jazz Updates și Centrul Multicultural al Universității Transilvania.

Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Google Ads Whatsapp Channel





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...