Cum poți face față schimbărilor bruște de temperatură / Principalele efecte negative…

Brasov24Știri1 week ago13 Views


Cum poți face față schimbărilor bruște de temperatură…

Schimbările bruște de temperatură pot avea un impact destul de serios atât asupra sănătății fizice, cât și asupra stării mentale.

1. Sănătate fizică:

  • Imunitatea scade: Corpul are nevoie de timp să se adapteze. Schimbările bruște pot slăbi sistemul imunitar, ceea ce crește riscul de răceli, gripă sau infecții respiratorii.
  • Probleme respiratorii: Aerul rece și uscat sau aerul cald și umed pot irita căile respiratorii, mai ales la persoanele cu astm sau alergii.
  • Tensiunea arterială: Temperaturile scăzute pot duce la constricția vaselor de sânge, ceea ce crește tensiunea. Invers, căldura extremă poate duce la dilatarea vaselor și scăderea tensiunii.
  • Migrene și dureri articulare: Schimbările de presiune atmosferică și temperatură pot declanșa dureri de cap și agrava durerile articulare, în special la cei cu reumatism.

2. Starea psihică și dispoziția:

  • Tulburări de somn: Corpul poate avea dificultăți în a-și regla temperatura internă, ceea ce afectează calitatea somnului.
  • Stres și anxietate: Instabilitatea vremii poate adăuga un strat de stres pentru unii oameni, mai ales dacă le afectează rutina sau confortul.
  • Tulburări afective sezoniere (SAD): Trecerea de la lumină la întuneric (mai ales toamna și iarna) poate duce la scăderea nivelului de serotonină și apariția tristeții sau a depresiei.
  • Iritabilitate și oboseală: Adaptarea continuă la schimbări poate epuiza organismul și influența negativ dispoziția.

Dacă te confrunți des cu astfel de stări când se schimbă vremea, pot fi utile lucruri simple ca mișcarea zilnică, expunerea la lumină naturală, suplimente (vitamina D, magneziu), sau activități relaxante care reduc stresul.

Schimbările bruște de temperatură pot fi un șoc pentru corp, dar există câteva lucruri pe care le poți face pentru a le gestiona mai bine:

  1. Îmbracă-te în straturi – Folosește haine în straturi, ca să le poți adăuga sau da jos în funcție de cum se schimbă vremea. Stratul de bază ar trebui să fie din materiale care elimină umezeala, iar stratul exterior să protejeze de vânt și ploaie.
  2. Hidratează-te – Atât temperaturile ridicate, cât și cele scăzute pot afecta nivelul de hidratare. Bea apă constant, chiar dacă nu îți e sete.
  3. Ai grijă la expunerea bruscă – Dacă treci dintr-un mediu foarte cald într-unul rece (sau invers), încearcă să faci tranziția treptat. De exemplu, evită să ieși imediat afară iarna după ce ai stat într-o cameră supraîncălzită.
  4. Odihnă și alimentație corectă – Un organism odihnit și bine hrănit face față mai ușor stresului termic. Include alimente bogate în vitamine (mai ales C și D) și minerale.
  5. Încălzește-te/ răcorește-te treptat – Dacă simți că ți-e prea frig sau prea cald, schimbă treptat mediul, nu te băga direct sub duș fierbinte sau în aer condiționat maxim.
  6. Folosește produse potrivite – Iarna, folosește cremă hidratantă pentru a preveni uscarea pielii. Vara, protejează-te cu cremă cu SPF.

Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Google Ads Whatsapp Channel





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...