„Cu acest sistem, chiar şi din oraş, poţi să captezi lumina galaxiilor, ceea ce cu telescoapele tradiţionale este practic imposibil”

Brasov24Știri7 hours ago6 Views


Un șef de gară din Brașov, pasionat de astronomie. A achiziționat recent un telescop performant, unic în țară: „Cu acest sistem, chiar şi din oraş, poţi să captezi lumina galaxiilor, ceea ce cu telescoapele tradiţionale este practic imposibil”Un șef de gară din Brașov, pasionat de astronomie. A achiziționat recent un telescop performant, unic în țară: „Cu acest sistem, chiar şi din oraş, poţi să captezi lumina galaxiilor, ceea ce cu telescoapele tradiţionale este practic imposibil”
sursa foto: gandul.ro.

Sorin Micloș se prezintă drept „șef de stație trafic la CN CFR SA pe Regionala Brașov”, cu master la Universitate Națională de Știință și Tehnologie – Politehnica București, la Facultatea de Transporturi, ”Program de Master Ingineria Mediului și Managementul Calității în Domeniul Feroviar și tema de disertație «Poluarea luminoasă generată de sistemul de transport feroviar și efectele asupra mediului»”.

Adevărata lui pasiune este astronomia, pe care vrea s-o transforme în materie de studiu la școală. A înființat și un club al pasionaților, „Ucenicul Astronom”. Recent, un prieten i-a sponsorizat una dintre cele mai importante achiziții de echipament unic în țară și rar în Europa: un telescop care permite captarea  nebuloaselor, galaxiilor care nu sunt atât de luminoase şi care pot fi vizibile pe un ecran, în timp real, cu ajutorul unui proiector sau al unei tablete.

„Captează toată imaginea la o rezoluție super bună și o proiectează pe tabletă, pe telefon, wireless. Luăm acele imagini live și le putem proiecta pe un ecran mare. Facem o probă aici, este prima probă pe care o facem cu multe telescoape. Am mai făcut o probă la Miercurea Ciuc, a fost chiar la început, acum două luni, dar n-a fost într-un cadru așa organizat, a fost într-un cadru mai restrâns. Imaginile alea se pot capta, se pot proiecta pe un perete cu ajutorul unui proiector și atunci oamenii pot să vadă live cum arată o galaxie, cum arată o nebuloasă, putem vedea cele duble, putem vedea roiuri stelare, de exemplu, putem vedea comete în direct, fără să mai trebuiască să stăm la cozi”, povestește Sorin Micloș.

Citiți mai multe detalii, pe gandul.ro.





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...