În România se află între 10.419 şi 12.770 de urşi bruni, potrivit unei cercetări a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” din aprilie anul acesta. Numărul optim de exemplare este estimat însă la 4.000.
Studiul realizat de institut estimează populația de urs brun din România pe baza rezultatelor analizelor probelor genetice, a diversităţii genetice şi a structurii populaţionale a speciei, și a fost derulat Studiul se derulează în cadrul Proiectului “Implementarea planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România”, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, transmite antena3.ro.
România are aproape 13.000 de urși bruni în 2025
Conform analizelor realizate la peste 24.000 de probe recoltate din 25 de județe, realizatorii studiului estimează că în România trăiesc între 10.419 și 12.770 de exemplare de urs brun, cu un nivel de încredere de 95%.
Este pentru prima dată când România poate afirma, cu o bază științifică solidă, câți urși are în pădurile sale, spunea în aprilie fostul ministru al Mediului, Mircea Fechet.
Proiectul va continua cu finalizarea, în acest an, a planului de monitorizare genetică pe termen lung, iar până la finalul anului 2025 se va aproba prin act normativ zonarea națională și planul de monitorizare genetică, astfel încât aceste instrumente să fie integrate oficial în politicile publice.
Zonarea națională a managementului populației de urs brun împarte teritoriul în patru categorii distincte: zone cheie pentru conservare, zone de management al conflictelor (sau zonele de risc), zone de management durabil, zone marginale. Această clasificare este rezultatul unei analize complexe ce a integrat date genetice, distribuția habitatelor, zonele agricole, turistice, apelurile la 112 și chiar istoricul pagubelor produse de urși.
Astfel, în funcție de zona în care trăiesc, urșii vor beneficia de un management diferențiat: de la conservare strictă, la măsuri de prevenire și intervenție în zonele de conflict. Pentru prima dată, România va avea un instrument digital, cu acoperire națională, care va permite luarea de decizii rapide și informate, în timp real.
Câți urși au alte țări din Europa
Conform unui raport oficial al Comisiei Europene pentru perioada 2017–2023, populația totală de urși bruni din Europa este estimată la aproximativ 20.500 de indivizi, dintre care cele mai mari populații se regăsesc în:
- România (7.000–9.000 urși)
- Suedia (2.500–3.000 urși)
- Finlanda (~1.600 urși), Slovacia (1.300–1.500 urși)
- Croația (900–1.000 urși), Estonia (~700 urși)
- Bulgaria (460–660 urși), Slovenia (500–600 urși)
- Grecia (450–500 urși)
- Polonia (200–300 urși).
De ce avem atât de mulți urși în comparație cu alte țări
Numărul optim de exemplare de urși este estimat la 4.000 pentru România, potrivit fostului ministru al Mediului.
Potrivit profesorului universitar Ovidiu Ionescu, de la Universitatea „Transilvania”, din Brașov, care a participat la conferința de presă în care au fost publicate rezultatele studiului, România are mai mulți urși în comparație cu alte țări pentru că numai 29% din suprafața țării este acoperită cu păduri.
Potrivit acestuia, ursoaicele cu pui ajung în zone agricole și în localități, alungate din păduri de urșii masculi.
„Pentru a-și promova genele, omoară puii acestor femele pentru a se împerechea cu acestea. Este și o metodă de autoreglare a populației de urs. Aceste ursoaice, pentru a-și proteja puii, dispar din habitatul natural, pleacă. Și atunci, se duc spre spațiile agricole, spre intravilanul localității, unde găsesc hrană, tocmai pentru a evita spațiile unde densitatea masculilor e mare”, a spus Ovidiu Ionescu în timpul conferinței din aprilie.
Planul României
Proiectul de cercetare al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” va contribui la creșterea capacității instituționale a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru îmbunătățirea managementului speciei de urs brun la nivel național prin:
- aplicația mobilă Android/iOS pentru colectarea și inventarierea probelor genetice colectate din teren;
- 400 de persoane instruite în vederea colectării probelor genetice din teren;
- 3 câini dresați în vederea localizării probelor genetice;
- echipamente de analiză pentru genetică animală achiziționate și funcționale;
- 1140 de sisteme de garduri electrice pentru protecția animalelor domestice, culturilor agricole și a bunurilor materiale, achiziționate și livrate către gestionarii de fonduri cinegetice, instalate în județele din regiunea lanțului Carpatic, în zone în care este cunoscută prezența speciei de urs brun;
- 150 de sisteme foto/video de monitorizare a sistemelor de garduri electrice, achiziționate și instalate în teren;
- 10 cuști de transport pentru urși;
- 10 truse de tranchilizare, achiziționate și livrate către Gărzile Forestiere Regionale.
Amenzi drastice pentru hrănirea urșilor
Cazurile în care oamenii nu ascultă recomandările autorităților și se apropie de animelele sălbatice sunt tot mai dese: cel mai recent este al unui arădean care a luat doi pui de urs dintr-o pădure din Bistriţa-Năsăud şi i-a ţinut luni de zile într-un grajd al familiei. Bărbatul a fost reţinut de poliţişti, ulterior fiind pus sub control judiciar pentru 60 de zile.
La începutul lunii iulie, un bărbat de 48 de ani din Italia, care se deplasa cu motocicleta pe Transfăgărășan, a murit în România după ce a fost atacat de o ursoaică. Incidentul s-a petrecut joi în zona localității Arefu, pe DN7C, la 500 de metri de coronamentul barajului Vidraru, spre Bâlea Lac.
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a anunțat pe 16 iulie că există o formă finală de proiect de lege care prevede amenzi drastice pentru hrănirea urșilor. Potrivit acesteia, aceste sancțiuni „nu există încă în mod expres în legislaţia actuală”, iar oamenii sunt amendați pentru că opresc mașinile în drum.