Dan Radu Rușanu, patronul Hotelului Internațional din Sinaia despre care procurorii DNA susțin că a fost anunțat de Cristian Popescu Piedone înainte de inspecția ANPC, a deținut mai multe funcții publice în România și a fost achitat în 2017 într-un dosar ce viza fapte de corupție.
Numele lui Dan Radu Rușcanu a apărut marți în dosarul perchezițiilor făcute de DNA care îl vizează pe șeful ANPC Cristian Popescu Piedone, suspectat de procurori că ar fi avertizat un hotel că urmează să fie vizat de controale. Conform surselor citate de G4Media, TVR Info și Digi 24, este vorba despre Hotelul International din Sinaia, deținut de Rușanu.
„Nu ascund faptul că proprietarul hotelului îmi este prieten de ani și ani de zile”, le-a declarat Piedone jurnaliștilor azi, înainte să asiste la perchezițiile făcute de procurori la locuința sa din Bragadiru. „Este și el un personaj public, dar nu am avut niciun schimb de informații, nu am anunțat și nu îmi aduc aminte cu certitudine când s-a întâmplat acest lucru”, a mai spus Piedone.
Dan Radu Rușanu nu a putut fi contactat de HotNews pentru un punct de vedere.
Cine este Dan Radu Rușanu
Dan Rușanu a absolvit în 1975 Academia de Studii Economice Facultatea de Finanţe-Contabilitate, iar în 2004 el și-a luat doctoratul în economie, potrivit cv-ului său de pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
El a fost parlamentar PNL timp de patru mandate, între 2000 și 2016, iar între 2008-2012, Rușanu a fost senator, chestor şi vicepreşedinte al Senatului Membru al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital.
Printre funcțiile publice deținute în România de Rușanu se numără și cea de președinte al Autorității de Supraveghere Finaciară (ASF) și membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR)
Achitat în 2017 într-un dosar de corupție
Dan Ruşanu a fost reținut în 2014 de procurorii DNA într-un dosar cunoscut în spațiul public drept „ASF Carpatica”, ce viza fapte de corupție în legătură cu protecția unei firme de asigurări, potrivit Politica Romaneasca. Rușanu a fost arestat preventiv, apoi, pentru 11 fapte, printre care constituirea unui grup infracțional organizat și influențarea declarațiilor, favorizarea făptuitorului în formă continuată, folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite.
În dosarul ASF-Carpatica, procurorii DNA i-au trimis în judecată, pe 24 aprilie 2014, pe Dan Rușanu, dar și pe omul de afaceri Ilie Carabulea și pe Marian Marzac, fost membru al Consiliului ASF.
În iunie 2017, Rușanu a fost achitat definitiv de Instanţa Supremă.
Din ultima declarație de avere, depusă în anul 2024, reiese că Rușanu deținea 98% dintr-o firmă din grupul care deține hotelul controlat de Cristian Popescu Piedone, potrivit Digi24.ro.
În 2024, pe lângă acțiunile deținute la patru companii, Rușanu a încasat de la stat 313.248 de lei din indemnizația de membru CA în cadrul BNR, 127.800 de lei dintr-un tip pensie și alți 142.750 de lei din pensia de fost deputat.
În prezent, potrivit datelor oficiale, firma care deține hotelul din Sinaia este deținută în proporție de 91,8% de Anca Daniela Rușanu (soția lui Dan Rușanu), Ana Rucsandra Rușanu și Dana-Maria Rușanu-Anastase.