„Copiii sunt oglinda părinților”, spune o vorbă veche din popor; un adevăr care se regăsește și în moda copiilor din Brașov, de la sfârșitul veacului al XIX-lea și începutul celui următor. Hăinuțele copiilor, mai mici sau mai mari, sunt în general o adaptare a vestimentației maturilor, cu diferențe de mărime, materiale și ornamentare.
Muzeul de Etnografie Brașov a prezentat două fotografii de epocă ce ilustrează reflectarea modei în îmbrăcămintea copiilor de la sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX-lea.
Până la vârsta de 2-3 ani, copiii, indiferent că erau fetițe sau băieți, erau îmbrăcați asemănător, în cămășuțe și cu scufițe bogat decorate cu dantelă și panglici în culori vii.
Abia, de la 6-7 ani îmbrăcămintea fetelor și a băieților începea să difere. Fetele purtau rochițe din mătase, stofe ușoare sau catifea, după modelul rochiei mamei. Băieții purtau pantaloni lungi și fără talie, cămașă cu guler răsfrânt și cravată mică. Odată cu anii de școală, fetele și băieții din Brașov purtau uniforme.