Braşovul, primul în clasamentul orașelor cu cele mai mari investiții în ecoinsule smart de colectare separată a deşeurilor

Brasov24Știri6 hours ago5 Views


Publicitate

Orașe mari din România, precum Brașov, Iași și Cluj-Napoca, investesc, în total, peste 30 milioane de euro în insule ‘smart’ de colectare separată a deșeurilor, arată o analiză de specialitate, dată publicității vineri,

Potrivit datelor centralizate de Clean Recycle, unele dintre investiții au fost începute în anul 2023, altele vor fi implementate până în 2026, iar majoritatea finanțărilor provin prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În clasamentul orașelor în care s-au realizat cele mai mari investiții se află Brașov, cu o valoare totală de aproximativ 10 milioane de euro, pentru un proiect de achiziție a 275 de insule ecologice digitalizate.

De asemenea, primăria Municipiului Iași a încheiat contracte de finanțare pentru 327 de insule ecologice digitalizate, dintre care 302 supraterane și 25 subterane, la o valoare a investiției de aproximativ opt milioane de euro.

Podiumul este încheiat de Cluj-Napoca, cu 350 de insule de colectare separată a deșeurilor, digitalizate. Investiția se ridică la aproape 6,5 milioane de euro și va contribui la eficientizarea colectării selective și la adoptarea unor soluții ‘smart’ pentru un mediu urban sustenabil.

Conform analizei, un alt oraș care pune accent pe dezvoltarea infrastructurii colectării deșeurilor este Timișoara, unde primăria a achiziționat 100 de insule ecologice digitalizate, la o valoare totală de aproximativ un milion de euro.

Totodată, în Constanța voi fi amplasate 275 de eco-insule noi, care se adaugă celor 14 insule ecologice deja instalate în 2023, iar în Oradea au fost montate 275 de insule ecologice digitalizate.

În același timp, primăria Municipiului Galați a semnat un nou contract de finanțare prin PNRR pentru înființarea a 61 de insule ecologice digitalizate, cu o investiție de circa un milion de euro. Acestea se adaugă celor 275 deja finanțate, cu aproximativ patru milioane de euro. ‘În total, sunt in derulare proiecte pentru 336 de puncte moderne de colectare a deșeurilor ce vizează acoperirea tuturor zonelor orașului’, se arată în analiza Clean Recycle.

Și în Sighișoara, începând din luna martie, se implementează un proiect-pilot de eco-insule digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor, finanțat cu 500.000 de euro din fonduri europene nerambursabile, prin PNRR.

Din noiembrie 2024, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a derulat un program național de instalare a peste 2.000 de eco-insule digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor în 50 de localități din România, printre care: Alba Iulia, Bacău, Suceava, Deva și Predeal. Proiectul, finanțat prin PNRR, are o valoare totală de peste 260 milioane de euro.

Clean Recycle este unul dintre primii cinci jucători de pe piața locală a transferului de responsabilitate privind deșeurile de ambalaje (OIREP), preluând obligativitatea raportării, colectării și valorificării ambalajelor și a deșeurilor din ambalaje puse pe piață de către producători și importatori.

Compania gestionează un portofoliu de peste 900 de companii care produc și pun pe piață deșeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG și retail, agribusiness, automotive, distribuție, producție industrială, farmaceutice etc.

În primele patru luni ale acestui an, Clean Recycle a gestionat o cantitate de peste 35.000 de tone de deșeuri de ambalaje pentru clienții din portofoliu.





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...