Bucureștiul atrage, în momentul de față, toate privirile din sfera imobiliară și nu numai, după explozia de scumpiri înregistrată în cazul apartamentelor noi în ultima lună.
Dezvoltatorii, dar și proprietarii care au scos în piață locuințe finalizate după 2020, par să lase în urmă prudența cu care ne-au obișnuit după alegerile din iarnă și apasă acum pedala de accelerație. Majorări au apărut și în cazul altor orașe mari din țară. În Brașov, dar și în Iași, apartamentele noi au fost listate la vânzare cu prețuri cu circa 2% mai mari de la o lună la alta, potrivit Imobiliare.ro.
„Alegerile aduc, inevitabil, incertitudine, însă tocmai acest context poate genera oportunități pentru cumpărătorii bine informați. Piața imobiliară din România rămâne activă, iar pentru cei care privesc pe termen mediu și lung, este un moment bun de achiziție pentru că apartamentele sunt în continuare accesibile raportat la puterea de cumpărare. Rămân, bineînțeles, valabile sfaturile care reduc riscul și care sunt valabile în orice moment: o analiză atentă a situației financiare personale, a dezvoltatorului și a proiectului”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Chiar și în aceste condiții, apartamentele noi din București se mențin la un preț mult mai scăzut decât cele scoase pe piață în alte orașe mari din țară. Acestea sunt cu aproximativ 33% mai ieftine față de cele din Cluj-Napoca și cu 14% mai ieftine decât cele din Brașov.
În Brașov, media de preț a ajuns să se situeze în jurul valorii de 2.537 euro/mp util, după o majorare cu 15% într-un an.
Practic, pentru un apartament cu 2 camere și o suprafață utilă de 42 mp, cumpărătorii trebuie să se aștepte să achite circa 106.500 euro, cu aproximativ 29.000 de euro mai puțin decât în Cluj-Napoca, dar cu 15.300 euro mai mult decât în Capitală.