Alarmant! 61,7% dintre specialiștii medicali cred că sistemul de sănătate este afectat în mod direct de situația politico-economică actuală, condorm unui studiu MEDIjobs.
Prin urmare, peste jumătate dintre specialiștii medicali (50,3%) se gândesc serios să plece din țară, cu un procent de 10,7% complet deciși să emigreze în următoarele 6-12 luni, în timp ce mai puțin de o treime (32%) nu iau în calcul această opțiune în prezent.
Mai mult, 31,3% dintre respondenți declară cu certitudine că își vor schimba locul de muncă în următoarele 12 luni, în timp ce 28,7% iau în calcul această opțiune, iar 23,3% sunt încă indeciși. Doar 16,7% afirmă că nu au în plan o astfel de schimbare.
Printre cele mai frecvente motive invocate pentru intenția de a părăsi actualul loc de muncă se numără salariul nesatisfăcător – 68,3%, volumul mare de muncă și stresul asociat – 54,1%, lipsa oportunităților de avansare profesională – 39,6% și lipsa echilibrului între viața personală și profesională – 32,5%.
Un procent de 83% dintre respondenți spun că ar rămâne în România dacă salariile și beneficiile ar fi majorate semnificativ, iar 66,7% solicită reducerea birocrației și a presiunii administrative, un obstacol major care consumă timp și energie în detrimentul actului medical propriu-zis.
De asemenea, 55% dintre specialiști spun că investițiile în infrastructura spitalicească reprezintă o condiție esențială pentru a rămâne în sistem – subliniind nevoia urgentă de modernizare a condițiilor de lucru, în mod special în spitalele publice.
Aceste cereri sunt corelate direct cu nivelul actual de insatisfacție profesională. 43,3% dintre respondenți se declară nemulțumiți de salariul pe care îl primesc, iar 87,7% consideră că venitul actual reflectă doar parțial sau deloc efortul, responsabilitatea și complexitatea muncii lor.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.