Agricultură pe șantierul autostrăzii Făgăraș

Brasov24Știri5 hours ago4 Views


Publicitate

Compania Makyol Inșaat Sanayi Turizm Ve Ticaret A.Ș. îi amenință pe sibienii din Boița care au terenuri expropriate pentru construcția autostrăzii Sibiu – Făgăraș să se oprească din cultivarea pământului, altfel vor fi dați în judecată.

Primarul comunei, Nicolae Cocoș, a postat pe pagina sa de Facebook un apel către cetățeni să nu mai intervină pe terenul care a fost expropriat pentru construcția autostrăzi, transmite Turnul Sfatului.

”Subliniem faptul că terenurile în cauză aparțin statului român, fiind în administrarea CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) iar utilizarea acestor terenuri pentru activități agricole se face pe propria răspundere a cultivatorilor, aceștia fiind direct responsabili pentru orice activitate desfășurată pe terenurile expropriate.

Orice utilizare neautorizată constituie o încălcare a dreptului de proprietate al statului și poate atrage răspundere juridică a celor implicați„, a scris primarul.

Compania turcă a transmis că ”își rezervă dreptul de a interveni asupra culturilor aflate pe culoarul expropriat în vederea realizării lucrărilor de construcție necesare implementării proiectului„.

Încă nu au ajuns banii din urma exproprierilor

Primarul comunei, Nicolae Cocoș, a declarat recent pentru Turnul Sfatului că banii pentru exproprieri nu vor fi acordați prea curând, din cauza birocrației. El a explicat că nu au ajuns nici măcar banii de pe urma exproprierile de la primul tronson de autostradă Sibiu – Pitești, deja în circulație de mai mult timp. Asta, pentru că în localitate nu exista încă terminată cadastrarea, astfel că proprietarii nu puteau dovedi cu acte deținerea terenurilor și imobilelor.

Situația s-a schimbat pe tronsonul 2 din Sibiu – Pitești și de pe primul tronson din autostrada Sibiu – Făgăraș, însă nici acei bani nu au intrat încă.

”Chiar azi am mai avut discuție. Am avut și adrese, am discutat și telefonic. Legea 255, legea exproprierii, spune foarte clar că se despăgubește exproprietarul. Însă oamenii nu au fost proprietari în acte, am făcut cadastrarea, dar nu erau eliberate cărțile funciare la momentul exproprierii.

Conform legii 7, ei erau posesori ai acestor terenuri, iar legea spune că proprietarii sunt cei despăgubiți. Banii există, iar acum încercăm, cred că am toate șansele, încercăm să completăm legislația să dăm banii și la posesori, nu numai la proprietari. Iar dacă între timp nu devine proprietari, atunci să fie obligați să dea banii înapoi.

Deocamdată nu s-a dat niciun ban, cel mai târziu anul viitor vor veni. La Făgăraș și lotul 2, din Sibiu – Pitești prețurile sunt în regulă, nu sunt bătaia de joc de pe pe lotul 1 Sibiu – Boița”, spune primarul.

Adrian David, primarul orașului Avrig, susține și el că nu au ajuns încă banii pentru exproprierile pentru autostrada Sibiu – Făgăraș.

”Din știința mea până acum nu cred că s-au făcut plăți. Pe anumite zone au coordonate certe știu exact ce expropriază, pe altele vin echipe și cercetează, acolo unde sunt coordonate incerte. Am văzut interes de la DRDP Brașov de a rezolva problemele și de a aduce cât mai aproape de realitate. Sumele acordate pentru exproprieri sunt modice.

O mare parte din vină o purtăm și noi. Prețurile sunt realizate după ce s-a făcut o medie de piață. Iar dacă la notar declarăm prețul cel mai mic, atunci asta avem„, a explicat primarul din Avrig.

Datele autostrăzii Sibiu – Făgăraș

Autostrada Sibiu – Făgăraș, o investiție de aproape 7 miliarde de lei, are 68 kilometri (cu 5 km drum de legătură Lot 4), cuprinde 4 loturi, iar durata este de 48 de luni din care primele 12 pentru proiectare și 36 de luni pentru șantier.

  • Tronsonul 1 Sibiu (Boița) – Avrig – Mârșa, lungime 14 kilometri.
  • Tronsonul 2: Avrig – Mârșa (DJ105G) – Arpașu de Jos (DN1), în lungime de 19,92 km.
  • Tronsonul 3: Arpașu de Jos (DN1) – Sâmbăta de Sus (DJ 105B), în lungime de 17,61 km.
  • Tronsonul 4: Sâmbăta de Sus (DJ 105B) – Municipiul Făgăraș (cu o lungime de 16,26 km) și Drum de legătură cu DN1 (cu o lungime de 5,65 km).

Pentru toate cele 4 tronsoane (68,04 km) a fost emis Ordin de Începere pentru fazele de proiectare, care vor avea o durată de 12 luni. Pentru tronsonul 3 faza de proiectare a început în data de 16 octombrie 2023, iar pentru tronsonul 4 proiectarea a început în data de 15 ianuarie 2024.

Finanțarea este asigurată din Programul Transport, iar pe traseul acestei secțiuni urmează să fie construite:

  • 7 noduri rutiere: Boița, Avrig, Arpașu, Victoria, Sâmbăta, Ileni, Făgăraș
  • 24 poduri peste Autostrada Sibiu – Făgăraș
  • 63 poduri peste alte tipuri de obstacole (cursuri apă, drumuri)
  • 3 poduri pe drum de legătura între Autostrada Sibiu – Făgăraș și DN1.
  • 12 viaducte pe autostrada Sibiu – Făgăraș
  • 2 Centre de întreținere și coordonare
  • 1 punct de sprijin
  • 2 spații de servicii S3
  • 2 spații de servicii S1.





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...