România are multe comori neștiute, una dintre ele find Rezervația Valea Zimbrilor din Vama Buzăului. Rezervaţia a luat fiinţă în noiembrie 2008, la Vama Buzăului, ca parte a unui proiect de dezvoltare turistică a zonei.
Cu o suprafaţă de 10 hectare de păşune, este a patra din România.
Planul celor care o administrează este ca în viitor să lase zimbrii în libertate, animalele urmând a fi incluse într-un program de repopulare a Munţilor Carpaţi.
Rezervaţia numără în prezent 14 exemplare de zimbri. Însă, cerbi, reni și căprioare, dar și păsări ca păunul împart același areal cu animalul mitic, protejat în toată Europa. În condiţii optime, acesta poate ajunge să cântărească şi 900 kilograme.
Primul zimbru născut în rezervaţia aflată la 45 kilometri se Brașov se numeşte Genţiana. Inițial existau doar 5 zimbri – doi din Austria, doi din Elveția și unul din Italia. Apoi, populația a crescut, iar condițiile de trai au progresat mereu.
Toate animalele primesc apă proaspătă, li se pregătesc temeinic cantitățile de furaj aferente fiecărei specii și li se pune mâncarea în troace. La ora 15.00 se servește masa de prânz: suculente, sfeclă sau morcovi.
„În decursul zilei sunt desfășurate activități de întreținere a spațiului pentru ca totul să fie în perfectă ordine și verificarea constantă a animalelor. Spre finalul programului, rutina de dimineață se repetă, cu hrănirea, verificarea și închiderea animalelor și păsărilor pentru a nu exista probleme peste noapte”, a explicat pentru Libertatea Fabian Roth, administratorul rezervației.
Pe seară, îngrijitorii pregătesc hrana pentru fiecare specie locatară – zimbri, cerbi, mufloni, păuni, reni și chiar un exemplar rar de Pudu – cea mai mică specie de căprioară din lume. Animalele primesc din nou apă proaspătă, li se verifică starea de sănătate și se curăță toate spațiile.
Turiștii care ajung în rezervația din comuna situată în sud-estul județului Brașov, la aproximativ 45-50 de kilometri de Brașov, aproape de Munții Ciucaș, pot admira în voie viețuitoarele sălbatice. Copiii pot hrăni animalele cu morcovi sau sfeclă, care pot fi cumpărate de la toneta de bilete.
Plimbările cu bicicleta sau pe jos includ trasee special amenajate. Locația găzduiește o mini-expoziție cu animale împăiate, precum și un centru de informare turistică. În plus, există și un magazin cu suveniruri.
Majoritatea turiștilor sunt români – familii cu copii sau grupuri școlare în cadrul proiectelor școlare Școala Altfel sau Săptămâna Verde și nu numai. Dar în sezonul cald avem tot mai mulți vizitatori străini interesați de activitatea noastră”, adaugă Fabian Roth.
În prezent, ferma se întinde pe o suprafață de 90 de hectare, dintre care 10 sunt pășune, și 80 sunt ocupate de pădure. Pe viitor, echipa vrea să extindă suprafața dedicată animalelor. Cei mai mulți dintre vizitatori sunt uimiți și seduși de atmosfera specială din rezervație, de liniștea și aerul idilic al acestor locuri.