Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu” a prezentat reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţ o analiză privind fluxurile de deşeuri, precum și care sunt țintele, conform legii, pentru colectare selectivă și reciclare.
Astfel, potrivit legii, se impune reciclarea a minimum 55% din deşeurile municipale, reciclarea a minimum 65% din deşeurile de ambalaje şi valorificarea energetică a maximum 10% din deşeuri. La capitolul performanță, legea prevede colectarea separată a minimum 70% din deşeurile reciclabile generate, din care minimum 75% trebuie trimise la reciclare.
Directorul ADI ISO Mediu a precizat că potrivit estimărilor, în acest an în județ, din ambalajele ce pot fi reciclate, 18% sunt deşeuri de sticlă, 7% sunt PET-uri, 31% sunt alte plastice, 36% sunt deşeuri de hârtie, 7% este oţel, 1 % – aluminiu şi 1% lemn.
În ceea ce priveşte deşeurile de ambalaje din plastic, acestea sunt compuse din folie de ambalaj şi pungi – 53,25%, butelii de detergenţi şi găleţi de lactate – 26,97%, tăviţe şi caserole – 14,22%, cutii de lapte şi suc TPK – 4,23%, pungi de chipsuri – 1,34%. Se estimează că aproximativ 30% din alte plastice şi până la 80% din ambalajele PET pot fi reciclate, ceea ce înseamnă un potenţial total de reciclare de 42% din ambalajele de plastic. „În structura deșeurilor reciclabile cca. 85% reprezintă deșeuri de ambalaje care au și solutii de reciclare”, a explicat Adrian Miria.
În zonele urbane mari, deşeurile reziduale reprezintă 59% din total, biodeşeurile – 15%, iar deşeurile reciclabile – 26%. În mediul rural, 57% sunt deşeuri reziduale, 26% – biodeşeuri şi 17% – deşeurile reciclabile.
Pentru a se atinge ţintele legale privind devierea de la depozitare şi reciclare a deşeurilor, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu” Braşov are o strategie ce include, printre altele, realizarea unor centre de aport voluntar, derularea unor campanii de informare şi de recompensare a cetăţenilor care colectează selectiv. Totodată, ADI ISO Mediu Braşov este partenerul Consiliului Judeţean Braşov pregătirea proiectului Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Braşov, pentru implementarea căruia administraţia judeţeană braşoveană va solicita o finanţare europeană.
Campania derulată de ISO Mediu este sprijinită de OIREP-urile (Organizații care Implementează obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului) Greenpoint, Ecologic 3R, Marathon EPR, ECO X, ECO SYNERGY și FINANCIAR RECYCLING.