Primăria Brașov anunță reabilitarea cimitirelor în care se odihnesc veterani de război

Brasov24Știri7 hours ago8 Views


Primăria Brașov anunță reabilitarea cimitirelor în care se odihnesc veterani de război

Anunțul a fost făcut de primarul George Scripcaru, care, alături de viceprimarii Dan Ghiță și Lucian Patrașcu, a depus astăzi o coroană de flori la Monumentul Eroilor din Piața Unirii, în cadrul ceremonialului organizat de Ziua Veteranilor de Război.
La evenimentul organizat de Instituția Prefectului Județul Brașov și Garnizoana Brașov au participat prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, subprefecții Ambrus Izabella Agnes și Lucian Victor Mija, președintele Consiliului Județean, Adrian Ioan Veștea, comandantul Garnizoanei Brașov, general de flotilă aeriană Marius Șerbeszki, vicepreședintele Consiliului Județean, Constantin Todorică Șerban, alte oficialități locale, reprezentanți ai Asociației Veteranilor de Război din Ministerul Apărării Naționale – filiala Brașov, comandanți de mari unități și unități din Garnizoana Brașov, cadre militare în rezervă și în retragere.
În acest an se împlinesc 123 ani de la instituirea în România a calității de veteran de război, prin Decretul Regal semnat de Regele Carol I, la 29 aprilie 1902, pentru foștii luptători participanți la Războiul de Independență din 1877-1878. Potrivit legislației actuale, în categoria veteranilor de război intră persoanele care au luptat în Primul sau/și în Al Doilea Război Mondial.

„Se împlinesc astăzi 123 de ani de când Regele Carol I a recunoscut oficial, pentru prima dată, calitatea de veteran de război, conferind-o atunci supraviețuitorilor Războiului de Independență din 1877-1878.
Suntem acum aici pentru a-i onora cum se cuvine, așa cum trebuie să o facem în fiecare zi, pe cei care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a României. Sunt tot mai puțini printre noi, dar mult mai important decât numărul lor este ceea ce ei simbolizează: patriotism luminat, curaj, spirit de sacrificiu, devotament, onoare ostășească și camaraderie.
Veteranii de război sunt martorii istoriei și reprezintă adevărate modele de urmat pentru generațiile tinere. Valorile și principiile cărora și-au dedicat viața ar trebui să ne ghideze pe toți, pentru că sunt cele corecte și au o însemnătate esențială.
Ne plecăm frunțile, cu respect și recunoștință, în fața veteranilor de război și a familiilor acestora și avem datoria morală de a transmite generațiilor care vin după noi lecţia demnităţii şi curajului lor.
Tuturor veteranilor de război și familiilor acestora le transmit cele mai calde urări de sănătate și pace sufletească! Dumnezeu să-i ocrotească!”
, a afirmat, în alocuțiunea sa, prefectul Mihai Cătălin Văsii.

„Ziua de 29 aprilie nu este doar o dată din calendar, este o zi în care România își pleacă fruntea cu recunoștință în fața celor care, în vremuri de restriște, au lăsat în urmă familii, vise și siguranță pentru a apăra pământul strămoșesc. Ei nu au cerut nimic în schimb. Au luptat pentru ca noi, cei de astăzi, să putem trăi într-o țară liberă, într-o Europă democratică, în care valorile păcii sunt fundamentul existenței noastre. Sacrificiul veteranilor nu se măsoară doar în rănile de pe trup sau în anii petrecuți pe front; se măsoară în tăcerile grele, în amintirile care nu se povestesc, în ochii care au văzut prea multe. Ei sunt cei care au dus războaiele pe umeri, dar au clădit și pacea cu mâinile lor trudite. Astăzi, noi, generațiile care nu am cunoscut direct ororile războiului, avem datoria de a nu uita. Să-i cinstim pe veterani nu doar prin ceremonii și cuvinte frumoase, ci prin fapte, prin respect, prin grija față de nevoile lor, prin prezentarea vie a lecțiilor pe care ni le oferă viața și curajul de care au dat dovadă“, a spus la rândul său general de flotilă aeriană Marius Șerbeszki, comandantul Garnizoanei Brașov.

„Recunoștință și respect pentru înaintașii noștri, care, de-a lungul istoriei, în multe războaie și lupte, s-au jertfit pentru ca România să fie țară liberă. Este un moment important. Chiar dacă veteranii sunt din ce în ce mai puțini, trebuie să nu-i uităm și să-i omagiem pe cei care nu mai sunt, iar pe cei pe care încă îi avem alături de noi să îi prețuim și să le acordăm atenția cuvenită. Este o zi importantă în viața noastră, a tuturor românilor și faptul că astăzi suntem împreună aici, în Piața Unirii arată tocmai respectul pe care trebuie să-l acordăm acestor generații de veterani de război. Datorită lor, astăzi suntem o țară liberă, într-un context european, democrată, și ne bucurăm împreună de ce avem astăzi în viața noastră de zi cu zi. Celor tineri trebuie să le aducem aminte și să învețe din lecțiile de istorie și din alte situații care să aibă legătură cu ceea ce au însemnat veteranii de război pentru poporul român. Recunoștință și respect! Anul acesta, din respect pentru ei, vom reabilita toate cimitirele unde sunt înmormântați și unde își dorm somnul de veci mulți dintre veteranii de război. Am pregătit un program de reabilitare și o să-l facem în acest an, cel puțin acolo unde este neapărat necesar. Oricând, veteranii de război au în primarul municipiului Brașov un partener și un suport“, a declarat primarul George Scripcaru.

Ceremonialul s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori de către reprezentanții tuturor instituțiilor prezente, urmat de o paradă acompaniată de muzica militară.

Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Google Ads Whatsapp Channel





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...