Anul acesta ar urma să ajungă la o formă apropiată de final și Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, care la capitolul noutăți prevede și un Plan Urbanistic General al Zonei Metropolitane. În acest context, coordonatorul echipei care se ocupă de întocmirea noului PUG al Brașovului, prof. univ. arhitect Tiberiu Florescu, președinte al Registrului Urbaniștilor din România a subliniat faptul că dacă Brașovul va avea deja o „Biblie” urbanistică bine definită și corelată cu cele ale localităților învecinate, într-un termen relativ scurt se va putea aproba și un plan urbanistic general pentru întreaga zonă metropolitană, care să fie coerent, funcțional, dar și predictibil pentru dezvoltarea viitoare.
„Această pendulare între Brașov și zona periurbană va continua, dar ea trebuie să fie una optimizată în parametrii corecți de trafic, de mobilitate, să se evite congestia de automobile, poluare ș.a.m.d. Brașovul are șansa de a beneficia de un cadru natural care compensează, într-un fel, dar asta nu înseamnă că poate să fie agresat, ci trebuie păstrat. Totodată, are o moștenire culturală extraordinară, care trebuie să fie protejată și perpetuată. Are nevoie însă și de modernizare, dar trebuie să fie pregătit și pentru cât mai mulți oameni care vor veni aici, nu numai ca locuitori, ci și ca turiști sau ca oameni de afaceri, ca în orice fel de oraș competitiv european”, a menționat președintele Registrului Urbaniștilor din România.
Coordonatorul echipei care se ocupă de realizarea noului PUG al Brașovului a precizat că nu putem spune că au fost greșeli în ceea ce privește dezvoltarea de până acum a municipiului, dar au fost unele omisiuni. „Putem vorbi și de lucruri care s-au schimbat ca prioritate, spre exemplu în ceea ce privește oferta de investiții. Cred că acum orașul Brașovul este mai ofertant, adică are o deschidere tocmai pentru că a depășit limita proprie în a privi lucrurile. A fost o caracteristică a localităților din România de a se uita doar în «curtea lor», pentru că PUG-urile reglementau numai teritoriul intravilan al localității. Am treabă la mine în curte, dar trebuie să mă uit și dincolo de gard, ca să pot să știu că în momentul în care trec de limita mea, această trecere trebuie să devină aproape imperceptibilă. Să nu se schimbe nici calitatea locuirii, nici calitatea spațiului public, nici echipamentele urbane, nici iluminatul public și nici calitatea asfaltului. Între interior și exterior este un tranzit permanent și zilnic. De aceea trebuie să fie un echilibru între localitățile vecine, ideal să fie la același nivel. Este o schimbare de perspectivă, care e firească într-o nouă abordare, care ține de trendul național de rezolvare a lucrurilor în zonele acestea metropolitane, ca să se elimine disparitățile între orașul bogat și suburbia săracă, respectiv satul urbanizat, acum cu blocuri ca la oraș, dar care duce lipsă de echipamente publice și, în consecință, toată lumea de acolo vine tot în oraș, pentru că are unele nevoi, de la educație și sănătate până la cultură și petrecerea timpului liber. Evident că este de evitat crearea unor cartiere dormitor sau a unor zone care nu aduc calitate a vieții, în general. Ca fenomen, în România, astfel de zone au apărut legate cel mult de prezența unor platforme comerciale”, a mai subliniat președintele Registrului Urbaniștilor din România.
Noul PUG va beneficia și de transpunere în GIS (Sistemul Informatic de Date Geografice), iar acest lucru înseamnă, în primul rând, o corelare cu tot ceea ce reprezintă partea de cadastru și o precizie în ceea ce privește limitele, inclusiv ale proprietăților, inclusiv ale proprietăților, respectiv poziționarea clădirilor. „Așadar, PUG-ul nu va mai fi doar un desen, ci va fi o bază de date de tip vector, care se corelează cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în care sunt foarte bine fixate toate elementele. Deci este vorba de o integrare pe verticală a modului de funcționare între diverse instituții publice și ale administrației, care va ușura foarte mult și va scurta foarte mult drumul avizelor pe care orice fel de proiect, inclusiv o investiție, spre exemplu, trebuie să îl parcurgă. Se elimină birocrația, se scurtează timpii, iar precizia este foarte mare și posibilitatea de a greși este aproape eliminată, să spunem”, a explicat prof. Florescu.
Totodată, acesta a subliniat că prin acest PUG va trebui să se țină cont atât de interesul privat, cât și de planul de dezvoltare pe care îl are în vedere municipalitatea. Mai exact, dezvoltarea trebuie să fie una coordonată pe zone de locuit, zone de birouri, precum și zone de producție, care sunt generatoare de locuri de muncă, un lucru extrem de important pentru dezvoltarea întregii comunități. „Nu poate trăi un oraș doar cu zone rezidențiale și restaurante, ci trebuie să aibă și un motor economic. Toate aceste lucruri trebuie gândite simultan, iar această dependență de oraș trebuie să fie limitată doar la ceea ce zona metropolitană nu poate, dar nici nu trebuie să rezolve. Spre exemplu, elementele care țin de învățământ superior. Nu o să se facă facultăți în toată zona metropolitană Brașov. Nici spitale mari nu vor fi în fiecare localitate. Dar trebuie să faci un dispensar. Trebuie stabilit cine și unde face dispensarul. Subliniez faptul că unde sunt zone rezidențiale este nevoie și de cabinete medicale, de stomatologie, de părculețe, fiindcă nu e normal să-ți duci copilul tocmai până în centrul orașului să se joace. Oamenii trebuie să vină din acele zone spre centru pentru diverse evenimente culturale și alte activități de agrement. Toate aceste elemente sunt complementare locuirii și dau calitate acesteia. Oamenii trebuie însă să se bucure și de peisaj, de aer curat, precum și de moștenirea culturală. Nu este în regulă ca locuitorii să își reducă existența doar la mers la serviciu și venit acasă într-un cartier dormitor”, a precizat Tiberiu Florescu.
Contractul de actualizare a Planului Urbanistic General (PUG) al Municipiului Brașov a fost atribuit în anul 2020, în urma unei proceduri de licitație publică, asocierii formate din Synergetics Corporation SA și Quattro Design SRL.
Managementul și coordonarea tehnică a contractului, precum și dezvoltarea produsului intelectual rezultat — actualizarea documentației PUG — sunt în sarcina exclusivă a acestei asocieri, în baza prevederilor contractuale și a obligațiilor stabilite de autoritatea contractantă, respectiv Primăria Municipiului Brașov.
În cadrul dialogului instituțional curent dintre Primăria Brașov și echipa de proiect a asocierii, prof. Tiberiu Florescu, expert recunoscut în domeniul urbanismului și consilier personal al primarului George Scripcaru din octombrie 2024, a fost și este asimilat funcțional echipei autorității contractante, fără a avea atribuții în ceea ce privește elaborarea directă sau coordonarea tehnică a produsului livrat de Synergetics și Quattro. Menținerea acestei delimitări între funcțiile de management public, expertiză instituțională și prestare de servicii este fundamentală pentru protejarea atât a credibilității actului administrativ, cât și a clarității procedurilor de achiziție și implementare.
Interviul complet, în revista de business Forward Brașov (aici).