27.6 milioane de euro au ajuns în economia României prin cel mai mare proiect european de mediu, gestionat de Fundația Conservation Carpathia. Pe lângă măsurile de conservare a pădurilor, proiectul a inclus reintroducerea în natură a 82 de zimbri și 62 de castori

Brasov24Știri7 hours ago5 Views


27.6 milioane de euro au ajuns în economia României prin cel mai mare proiect european de mediu, gestionat de Fundația Conservation Carpathia. Pe lângă măsurile de conservare a pădurilor, proiectul a inclus reintroducerea în natură a 82 de zimbri și 62 de castori27.6 milioane de euro au ajuns în economia României prin cel mai mare proiect european de mediu, gestionat de Fundația Conservation Carpathia. Pe lângă măsurile de conservare a pădurilor, proiectul a inclus reintroducerea în natură a 82 de zimbri și 62 de castori

Fundația Conservation Carpathia, cea mai mare organizație de conservare românească, anunță finalizarea cu succes a celui mai mare proiect LIFE gestionat de România, „Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munților Carpați, România” (2019-2025), în valoare de 27.6 milioane de euro, și lansarea Casei Zimbrului, al doilea centru de vizitare dedicat protejării biodiversității din regiune. Finanțat de Comisia Europeană prin programul LIFE Nature și Fundația Arcadia, acest proiect are un impact semnificativ asupra conservării pădurilor, reconstrucției ecologice și reintroducerii de specii, și este un pilon important al dezvoltării durabile pentru comunitățile locale.

Conservarea și protecția naturii

„Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munților Carpați, România”, proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul dedicat proiectelor de mediu și politicilor climatice – LIFE Nature, dezvoltat de Fundația Conservation Carpathia, alături de alți șase parteneri, a cuprins acțiuni structurate pe 5 direcții principale: conservare păduri, reconstrucție ecologică, reintroducere specii, comunități și comunicare și educație și afaceri verzi, cu impact asupra naturii și oamenilor.

Prin acest proiect LIFE, Fundația Conservation Carpathia a contribuit la conservarea pădurilor prin achiziționarea și includerea a 1.100 de hectare de pădure în Catalogul pădurilor virgine și cvasi-virgine, dar si protejarea a 5.000 de hectare de păduri și pășuni alpine. Repararea greșelilor trecutului, prin acțiuni de reconstrucție ecologică, care au cuprins reîmpădurirea a 845 hectare de terenuri, cu 2.5 milioane de puieți, fiind create 5 pepiniere și un solar, care au generat peste 640.000 de puieți.

De asemenea, 18 kilometri de drumuri de exploatare erodate au fost nivelate și plantate, 290 de hectare de monoculturi de molid artificiale au fost îmbunătățite prin plantarea de specii caracteristice zonei, iar peste 152 de kilometri de văi au fost curățate de plante străine invazive.

Pe lângă măsurile de conservare a pădurilor, proiectul a inclus reintroducerea a 82 de zimbri și 62 de castori, specii esențiale pentru echilibrarea ecosistemului și protejarea biodiversității din Munții Făgăraș. În acest context, Fundația Conservation Carpathia continuă să construiască un viitor sustenabil pentru natură, cu beneficii pentru întreaga regiune.

În cadrul proiectului LIFE, Fundația Conservation Carpathia a pus bazele unui program de monitorizare și studiere pe termen lung a populațiilor de urși, lupi, râși și cerbi, în sud-estul Munților Făgăraș, astfel încât luarea deciziilor de management a acestor specii să fie făcută pe baze științifice. Pe lângă acestea, au mai fost elaborate planuri de conservare pentru acvila de munte, marmotă și cocoșul de munte.

Conviețuire cu animalele sălbatice bazată pe prevenție, intervenție și compensare

Fundația Conservation Carpathia a creat un model de conviețuire a oamenilor cu animalele sălbatice bazat pe prevenție – intervenție – compensare, pe 78.000 hectare (5 fonduri cinegetice), în sud-estul Munților Făgăraș. Pentru a preveni conflictele cu animalele sălbatice, au fost donați 63 de câini ciobănești carpatini fermierilor din zona de proiect, fiind instalate și peste 40 de garduri electrice. Pentru a răspunde promt când apar conflicte cu animalele sălbatice, au fost create 2 echipe de intervenție rapidă. Măsurile compensatorii au inclus înlocuirea imediată a animalelor domestice pierdute în urma atacurilor urșilor sau lupilor. Astfel, 48 de fermieri au fost sprijiniți cu 168 de oi și 44 de vaci, pe care Fundația Conservation Carpathia le-a crescut la un fermier local.

„Proiectul LIFE este un pas important în protejarea și refacerea ecosistemelor montane din Munții Făgăraș, un model de colaborare între autorități, organizații și comunități locale pentru conservarea naturii. Fiecare activitate din cadrul proiectului, de la reintroducerea zimbrilor și a castorilor până la crearea infrastructurii de eco-turism, are ca scop nu doar protejarea naturii, ci și susținerea și dezvoltarea economică a comunităților. Suntem bucuroși de impactul acestui proiect asupra regiunii și continuăm să lucrăm pentru un viitor sustenabil, care să aducă beneficii pe termen lung pentru natură și pentru comunitățile care depind de ea,” au declarat Barbara și Christoph Promberger, directori executivi, Fundația Conservation Carpathia.

Acest proiect LIFE, cel mai mare de acest tip din România (2019-2025), a avut un impact economic direct de 21 de milioane de euro asupra comunităților locale și o valoare totală de 27.6 milioane de euro, contribuția Comisiei Europene fiind de 9.3 milioane de euro, iar 18.3 milioane de euro fiind cofinanțarea partenerilor.

Proiectul a fost cofinanțat de Fundația Arcadia prin programul ELSP (Endangered Landscapes and Seascapes Programme), o inițiativă Cambridge Conservation. „Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munților Carpați, România” este al doilea proiect LIFE gestionat de Fundația Conservation Carpathia, primul fiind realizat în perioada 2012 – 2018, și avea ca obiectiv reconstrucția ecologică a habitatelor forestiere și acvatice din Valea Superioară a Dâmboviței, Munții Făgăraș.

Sprijin pentru comunități și afaceri verzi

Proiectul LIFE a implicat activ 28 de comunități din patru județe: Argeș, Brașov, Sibiu și Vâlcea. Fundația Conservation Carpathia a sprijinit dezvoltarea infrastructurii pentru turism sustenabil, inclusiv prin crearea de centre de vizitare și trasee de drumeție, activități educaționale și dezvoltarea unei economii durabile, cu un impact pozitiv asupra comunităților locale. Mai mult de 100 de companii din zonă au fost implicate în proiect, iar 100 de angajați, majoritatea provenind din comunități locale, au beneficiat de un loc de muncă.

În cadrul inițiativei Roadele Munților, o afacere socială care integrează produse naturale și servicii provenite de la producătorii din jurul Munților Făgăraș, au fost conectați peste 25 de fermieri și antreprenori din zonă. De asemenea, 30 de antreprenori au beneficiat de asistență tehnică, iar microgranturi în valoare de 30.000 de euro au fost acordate prin Fondul Carpathia, sprijinind micii producători locali și dezvoltarea economică a regiunii.

Un pas înainte pentru conservarea naturii

Proiectul LIFE a avut un impact semnificativ asupra educației pentru natură, implicând peste 1.800 de elevi și 69 de profesori în activități educaționale dedicate protejării mediului. De asemenea, proiectul a atras mai mult de 16.000 de participanți la cele 5 ediții ale Festivalului Făgăraș Fest și a contribuit la construirea a două centre de vizitare: Casa Castorului și Casa Zimbrului. În vara acestui an, infrastructura de eco-turism va include și o potecă tematică în comuna Nucșoara, implementată în colaborare cu Asociația Română de Ecoturism, care încurajează turismul sustenabil și educația pentru natură. Fundația Conservation Carpathia continuă să promoveze colaborarea între autoritățile locale, ONG-uri și comunități pentru a asigura un viitor sustenabil pentru biodiversitatea din Munții Făgăraș.

Lansarea Casei Zimbrului: al doilea centru de vizitare

Ca parte a acestui proiect LIFE, Fundația Conservation Carpathia inaugurează la Lerești, în județul Argeș, Casa Zimbrului, al doilea centru de vizitare din regiune, după cel inaugurat în vara anului 2024 la Rucăr. Acesta oferă vizitatorilor o oportunitate unică de a descoperi importanța reintroducerii zimbrilor în habitatul lor natural, cunoașterea acestei specii simbol pentru România și Europa, precum și o mai bună înțelegere  și apreciere a biodiversității din Munții Făgăraș. Arhitectura centrului este inspirată din stilul tradițional al satului de munte și se integrează perfect în peisaj. La exterior, proporția clădirii, acoperișul din șiță, detaliile ornamentale respectă tradiția zonei, în timp ce interiorul îmbină estetica tradițională cu tehnologia modernă, oferind o experiență interactivă despre natură. Centrul contribuie, astfel, la conservarea identității culturale a comunei și se integrează armonios în peisajul local. De asemenea, mansarda centrului va fi utilizată de comunitate pentru  a desfășura activități educaționale dedicate naturii, dar și proiecții de filme cu aceeași tematică.

Clădirea este una sustenabilă și eficientă energetic. Dispune de panouri fotovoltaice și utilizează energie verde. Construcția a fost realizată de o echipă locală, folosindu-se materiale naturale.

Clădirea, cu o suprafață desfășurată de 150 de metri pătrați, a fost în trecut montă comunală pentru bovine. Aceasta aparține Primăriei Lerești și a fost concesionată Fundației Conservation Carpathia pentru realizarea Centrului de vizitare Casa Zimbrului pentru o perioadă de 25 de ani.

Centrul de Vizitare Casa Zimbrului  este o atracție atât pentru copii, cât și pentru adulții care vizitează zona. Oferă o experiență interesantă de cunoaștere, fiind totodată și o invitație la protejarea naturii. Casa Zimbrului face parte dintr-o rețea de centre de vizitare pe care Fundația Conservation Carpathia și-a propus să le dezvolte, ca parte din infrastructura viitorului Parc Național Munții Făgăraș.

Vizitarea Casei Zimbrului va fi liberă în prima etapă, urmând ca ulterior accesul să se facă pe bază de bilet.

Program de vizitare și adresă

Marți – Vineri: 09:00 – 12:00 și 14:00 – 18:00

Sâmbătă și Duminică: 10:00 – 13:00 și 14:00 – 18:00

Luni: Închis

Adresa: Str. Teracota – DJ734 148, sat Voinești, comuna Lerești, județul Argeș

Localizare pe hartă: https://maps.app.goo.gl/PJtAUZBw9seHMsut6

Vizitatorii pot parca la Căminul Cultural din apropiere, iar centrul se află la doar 3 minute de mers pe jos. 





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...