TVA crește la 21%, împreună cu majorarea taxelor și impozitelor locale și a procentului din aceste taxe care merge direct la bugetul statului, iar măsurile ar putea intra în vigoare în cel mai scurt timp, posibil chiar înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, dar cel mai probabil între cele două tururi, susțin surse politice și administrative apropiate situației.
TVA crește la 21%, împreună cu taxele și impozitele pe toate tipurile de proprietăți. Aceste schimbări vor veni cu siguranță până în vară, iar structurile care se vor ocupa de implementarea lor spun că se așteaptă să se întâmple „din moment în moment”. Deși este scenariul cu cea mai mică posibilitate de a se întâmpla, majorările pot veni chiar înainte de alegerile din 4 mai, aproape sigur între cele două tururi stabilite pentru 4, respectiv 18 mai 2025. Economica scria încă din noiembrie 2024 că majorările de taxe sunt inevitabile și, mai mult, ele au fost asumate de Guvernul de atunci (tot Ciolacu și având în centru tot PSD și PNL) în fața Comisiei Europene și a FMI.
În acel moment, Guvernul nega ferm orice creșteri de taxe sau impozite. Între timp, însă, în contextul în care deficitul a depășit orice record, a început să devină clară schimbarea fiscalității, context în care nici măcar autoritățile nu mai neagă explicit. Se rezumă se transmită că ne vom încadra în țintele de deficit, fără să spună, ca, dacă se va întâmpla astfel, principalul motiv va fi creșterea taxelor.
„Chiar și în acest context, România își reafirmă angajamentul de a se încadra în deficitul de 7% din PIB în 2025 și, totodată, va continua această traiectorie și în următorii ani, așa cum prevede Planul Bugetar – Structural Național pe Termen Mediu agreat împreună cu Comisia Europeană”, a transmis recent Ministerul Finanțelor. În cadrul discuțiilor privind planul mai sus amintit, s-a arătat că vor crește principalele taxe și impozite, conform unor surse direct implicate. Mai mult, pe termen mediu și lung se pune chiar problema eliminării cotei unice și a introducerii impozitului progresiv.
După ce au fost lovite întreprindrele micro, majoritare ca număr de entități, urmează atacul la populație: prețuri mai mari și creșterea impozitelor pe orice fel de bunuri
Ordonanța trenuleț a implementat doar două dintre măsurile stabilite în discuțiile cu CE și prezentate și de noi încă dinainte de alegeri. Este vorba despre scăderea pragului pentru microîntrepinderi și creșterea impozitului pe dividend, ambele cu efect masiv în bilanțurile firmelor mici. Desigur, majorarea impozitului pe dividende afectează toate persoanele care obțin venituri din astfel de surse (inclusiv investitorii la bursă), dar mai ales pe acționarii micilor firme, care vor plăti mai mult pentru a scoate profitul. De altfel, din 2021 încoace, an de an a fost luată câte o măsură care a lovit microîntreprinderile. Una peste alta, pe un calcul concret, dacă în 2021 fiscalitatea cu tot cu contribuții și impozit pe dividend era undeva la 11-12%, astăzi ea ajunge la peste 25%, în condițiile în care multe dintre micile firme au fost trecute pe impozitul pe profit, nemaîndeplinind condițiile pentru impozitarea venitului. Iar în 2025, vine o nouă lovitură, pentru că va crește și impozitul pe profit. Cel mai probabil de la 16% la 19%, însă este luată în discuție majorarea chiar până la 20%. La pachet cu impozitul pe profit, crește și impozitul pe venit/salariu. Informațiile noastre sunt că el va trebui să ajungă, în timp, la aproximativ 20%, cel puțin pentru o anumită parte a salariaților, însă cel mai probabil, în 2025 va crește până la 12%, de la 10%.
Astfel, în prima fază, statul a luat de la firmele mici, peste 600.000 în România. Urmează acum să ia direct de la populație, având în vedere că, așa cum arătam, TVA va crește de la 19% la 21%, foarte probabil și cu uniformizarea cotei, adică eliminarea cotelor reduse de TVA pentru anumite produse. Aceasta va duce direct la creșteri de prețuri. Apoi, vin majorările de taxe și impozite locale, pe toate tipurile de proprietăți, de la mașini la terenuri. Creșterea impozitelor pe proprietate, mașini, case și terenuri, care sunt impozite locale, se va face concomitent cu reducerea alocărilor bugetare către primării, ceea ce va lăsa mai mulți bani la bugetul de stat.