Banda destinată transportului în comun are rolul de a facilita circulația vehiculelor care efectuează transport de persoane. În tot mai multe orașe din România, inclusiv la Brașov, administrațiile locale au amenajat benzi de circulație speciale pentru transportul în comun. Conform legii, aceste benzi nu pot fi utilizate de autoturisme sau alte vehicule, cu excepția celor care efectuează transport de persoane și sunt înregistrate la administrațiile locale. Autobuzele sau microbuzele private nu pot circula pe banda pentru transportul public local.
„Conform legii, pe banda destinată special transportului public au voie să circule autobuze, troleibuze și mașinile care transportă persoane sau mărfuri în regim de taxi”, explică Poliția Română într-un clip postat pe pagina de Facebook a instituției.
Așadar, doar vehiculele înregistrate la autoritatea publică locală care efectuează transport de persoane au dreptul să utilizeze aceste benzi speciale. Restul vehiculelor, chiar dacă au 5-7 sau chiar 20 de locuri, nu intră în această categorie. La Brașov, pe lângă autobuzele și troleibuzele RAT Brașov, conform legii pe benzile speciale dedicate transportului în comun mai pot circula doar taxiurile. Din informațiile Biz Brașov, la acest moment lucrările de amenajare a benzilor speciale pentru transportul în comun nu au fost finalizate, astfel încât Poliția Rutieră Brașov nu poate acționa pentru a-i pedepsi pe cei care circulă pe aceste benzi.
Legea stabilește că niciun vehicul care nu e încadrat la categoria „transport public” nu poate circula pe banda pentru autobuze.
„Utilizezi aplicații de ridesharing și transporți mai multe persoane? Fie că ai 2-4 sau chiar 8 pasageri, dacă vehiculul nu face parte din categoria transportului public local, îți este interzis să circuli pe banda transportului public în comun”, mai precizează MAI.
Ceea ce înseamnă că vehiculele de ridesharing, precum Bolt, Uber sau Splash nu au acces pe aceste culoare unice. Sancțiunea pentru cei care folosesc fără drept banda pentru autobuze e între 6 și 8 puncte de penalizare, ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 1.215 și 1.620 lei.
Sunt situații în care Poliția nu îi va amenda pe șoferii autoturismelor care circulă pe banda destinată autobuzelor. De exemplu, atunci când trebuie să intre pe o stradă laterală și traversează banda unică pentru autobuze sau când drumul este blocat de un obstacol (accident, lucrare, etc.) și zona nu poate fi depășită altfel. În acest caz, obligația șoferilor este să părăsească banda pentru autobuze imediat ce depășesc obstacolul și șoseaua permite revenirea pe drumul normal. În plus, agenții de circulație pot indica șoferilor să folosească, în cazuri speciale, banda pentru autobuze.