Paștele capătă altă lumină când e trăit între legende și obiceiuri. Lasă-te cuprins de farmecul unei sărbători regale, împletită armonios cu datinile autentice românești.
În acest an, așa cum Reginei Maria i-a plăcut întotdeauna să combine diferite stiluri artistice, dar mai ales să apropie vechiul de nou, Castelul Bran va organiza. în perioada 14-28 aprilie 2025, expoziția temporară – „Paștele în Satul Mândra”. Mândra este, în primul rând, un sat transilvănean al Țării Făgărașului, care se mândrește cu meșteșuguri și tradiții bine păstrate. Fiecare țesătură creată spune o poveste, în care sunt strecurate simboluri puternice și ancestrale de frumusețe, belșug și pace. Acestea reprezintă pentru oamenii din satele Țării Făgărașului adevărate elemente identitare.
Pe de alta parte, și în zona Branului, sărbătoarea Paștelui aduce același ritual practicat în fiecare casă a satelor din vecinătate. Elementul specific pentru această perioadă este obiceiul de a ciocni ouă, o tradiție străveche, care leagă comunitatea.
Astfel, în paralel, dar tot între 14 și 28 aprilie 2025, vă așteaptăm cu bine-cunoscutul atelier interactiv de încondeiat ouă pentru copii, coordonat de doamna Nina Ghinea, meșter popular din Bran, care a perfecționat această tehnică în ultimii 45 de ani, aducând-o la nivel de artă. Incondeiatul ouălor este un meșteșug de origine străveche, iar Branul a devenit unul dintre centrele cu tradiție ale acestei îndeletniciri. Nina Ghinea folosește ca sursă de inspirație pentru micile sale proiecte, scene din viața rurală a satului brănean, ajungând să îi fie dedicate mai multe ore de lucru doar unui singur ou.
Un alt simbol al acestei perioade, unul mai puțin legat de tradițiile autohtone, este iepurașul care le va da întâlnire celor mici pentru a le oferi daruri dulci, doar în duminica Paștelui, în Sala de Muzică a Reginei Maria.
Prin repetitivitatea acestor evenimente socio-culturale, ne propunem să păstrăm vie amintirea Reginei Maria, să valorificăm patrimoniul cultural ce a rămas în urma acesteia, precum și să facem cunoscute valorile tradiționale din județul Brașov, pentru care suverana a avut întotdeauna o afinitate aparte.
Accesul la eveniment se va face in baza biletului de vizitare. Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați.