Darea în administrare gratuită a unui teren necesar extinderii centrului de îngrijire Hospice Casa Speranței a fost aprobată în unanimitate de consilierii locali. Astfel, Hospice va putea aplica pentru obținerea unei finanțării nerambursabile pentru noua investiție –
„Este un vis care a făcut primul pas în realitate, pentru că vom putea obține această finanțare nerambursabilă pentru a ne extinde serviciile pe care le asigurăm brașovenilor de 33 de ani”, a declarat Mălina Dumitrescu, reprezentantul Hospice, la finalul ședinței de Consiliu Local prin care a fost aprobată darea în administrare gratuită a terenului pentru extinderea actualului centru.
Acest lucru a fost posibil în urma parteneriatului dintre Hospice Casa Speranței, Primăria Brașov și Consiliul Județean, prin care Județul Brașov a trecut în proprietatea publică a Municipiului terenul necesar extinderii, iar astăzi, cu aprobarea consilierilor locali, terenul a fost dat în administrarea gratuită a Hospice pentru o perioadă de 49 de ani, pentru a extinde actuala clădire în care asociația asigură serviciile de îngrijire paliativă.
Urgența acestor decizii ale celor două autorități publice, municipalitate și Consiliul Județean, a venit din oportunitatea ca o mare parte din costurile construirii noului corp de clădire să fie asigurate printr-o finanțare nerambursabilă care are ca termen limită de depunere sfârșitul acestei luni.
„Am făcut tot ce depinde de noi, la nivel de consiliu local, primar sau consiliu județean. Am găsit soluții pentru a-i sprijini în demersul pe care îl au pentru a accesa această finanțare, pentru îngrijire paliativă. Bolnavii de cancer au mare nevoie de aceste servicii. Trebuie să le mulțumim celor de la Hospice pentru ceea ce au făcut până acum, și pentru ce vor face în continuare. Este un pas important, am reglementat situația privind amplasamentul, și mai departe, Doamne-ajută! să reușească să obțină finanțarea și să vedem cum putem să ne implicăm în următoarea etapă. A fost necesar să convocăm aceste ședințe de Consiliu Local. Important este că am înțeles cu toții această necesitate pentru noi toți și le mulțumesc și celor de la Hospice, care ne-au oferit toate informațiile necesare pentru a lua această decizie”, a declarat primarul George Scripcaru.
Conform reprezentanților Hospice Casa Speranței, aprobarea trecerii în administrare a acestui teren este la fel de important ca cel din 1999, când Consiliul Local a oferit Hospice terenul necesar construirii primului centru de îngrijire paliativă din România. În acest fel, va putea crește numărul de paturi de care vor beneficia cei aflați în suferință, dar și calitatea celorlalte servicii pe care le oferă de atâția ani.
„Pentru noi e foarte important, pentru că în acești peste douăzeci și ceva de ani de când funcționează centrul de îngrijire în Brașov, ne dăm seama că este tot mai multă nevoie de serviciile noastre, atât în regim de internare, cât și la domiciliu. Intenția noastră este să aplicăm pentru această linie de finanțare, pentru că e o sursă prin care putem extinde Hospice, putem găsi finanțări în continuare și putem de fapt să aducem Hospice așa cum a fost la început, în anii 2000, când l-am înființat, să fie un vârf de lance pentru îngrijirea paliativă în continuare. Vrem de asemenea să avem posibilitatea de a continua programele de instruire pentru personalul din țară, în domeniul paliației, în așa fel încât partea de teorie și partea clinică să fie în același loc. Cred că lucrările petnru extinderea clădirii vor dura foarte mult, în funcție de fondurile pe care le obținem, pentru că linia de finanțare este una, dar, probabil, costurile vor fi mult mai mari. Încă nu am stabilit exact numărul de locuri. Cu siguranță față de cele 13 locuri de adulți și 9 de copii pe care le avem acum, vor fi mult mai multe. Vrem să aducem serviciile cumva și la nivelul nevoii pacienților și în ambulator, și la domiciliu, și să rămânem cu această combinație în care putem să oferim pacienților, atunci când au nevoie, pe parcursul bolii cronice progresive, serviciile potrivite, în ambulator, în centrul de zi, la domiciliu sau în internare”, a precizat Mălina Dumitrescu, reprezentantul Hospice.
Ministerul Sănătății a lansat un apel de proiecte de finanțare nerambursabilă pentru investiții de tipul de construire/extindere/modernizare/reabilitare clădiri în vederea asigurării serviciilor de reabilitare, paliaţie şi spitalizări pentru boli cronice, având ca termen limită data de 30 aprilie.
Obiectivul Hospice, pentru care va aplica la această finanțare, este de a crește numărul de paturi pe care organizația le pune la dispoziția pacienților cu boli incurabile, pentru a le putea oferi îngrijire medicală, consiliere psihologică și suport emoțional.
HOSPICE este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate de acest tip. Organizația are două centre cu servicii integrate, în Brașov și București, și echipe mobile în Făgăraș și Zărnești, pentru îngrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere și un centru socio-medical la Adunații Copăceni destinat exclusiv copiilor pacienți și familiilor acestora. În cei 33 de ani de existență, HOSPICE a adus alinare și speranță pentru aproape 50.000 de copii și adulți cu boli incurabile.
HOSPICE Casa Speranței dezvoltă îngrijirea paliativă la nivel național și internațional prin informare, prin programe educaționale dedicate profesioniștilor, pacienților și comunității și prin îmbunătățirea legislației în materie.