Jandarmii brașoveni, misiune specială în Sâmbăta Mare

Brasov24Știri3 days ago13 Views


Jandarmii brașoveni, misiune specială în Sâmbăta Mare

Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim în România, inaugurată de Părintele Patriarh Daniel în anul 2009, continuă şi în acest an.Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, 19 aprilie 2025, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, şi va fi oferită, ca întotdeauna, delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenţi la Aeroportul Internaţional „Otopeni”. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui apoi Lumina Sfântă fiecărei parohii din ţară.
Sfânta Lumină va fi preluată de o delegaţie a  Jandarmeriei Brașov, de la Aeroportul Henri Coandă, din Bucureşti, de către militari ai IJJ Brașov, care s-au oferit voluntar, conduși de comandant, col. Cristian Elly Paliștan.
Astfel, și în acest an braşovenii care vor ajunge la slujba de Înviere vor duce în casele lor Lumină Sfântă de la Sfântul Mormânt din Ierusalim.
Pentru noi este o deosebită cinste, e o onoare, nu numai pentru haina pe care o purtăm, ci însăși pentru faptul că reprezentăm acolo Brașovul. Și aș putea să vă spun că au fost ani în care, nu numai pentru Brașov am fost acolo prezenți, ci chiar și pentru cei din județul Sibiu. Noi primim lumina de la reprezentanții Patriarhiei și venim cu ea încoace la Brașov. Stabilim punct de întâlnire cu părintele protopop Dănuț Benga, unde se adună preoții, o dăm către ei și ei mai departe o duc în parohii”.
În aceeași seară, în jurul orei 19.00, Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, transmite Biroul de Presă al Patriarhiei Române.
Aducerea și oferirea Sfintei Lumini de la Ierusalim tuturor parohiilor din cuprinsul Patriarhiei Române constituie, așadar, atât o mărturie a unității ecleziale, cât și o manifestare a bucuriei pascale împărtășite cu ocazia marelui praznic al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos”, subliniază BOR.
Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se petrece în fiecare an de Paşti la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 şi 14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an, şi care în primele minute nu frige.
Lumina este adusă credincioșilor de Patriarhul Ierusalimului.
Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt polițiști civili, care nu sunt creștini. De obicei, aceștia sunt trei: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, ușa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.
Cei prezenți în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăștie în mici bucăți. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.
Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă și a o așeza în două cupe de aur. Apoi se întoarce în Capela Îngerului și aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese și împarte lumina credincioșilor.

Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Google Ads Whatsapp Channel





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...