Prețul de modernizare Brașov-Sighișoara crește. Guvernul a aprobat o Hotărâre privind reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Reabilitarea liniei de cale ferată Braşov-Simeria, componentă a Coridorului Rin – Dunăre, pentru circulaţia cu viteza maximă de 160 km/h, secţiunea Braşov – Sighişoara, subsecţiunile 1. Braşov -Apaţa, 2. Apaţa – Caţa şi 3. Caţa – Sighişoara”.
Actul normativ, citat de Club Feroviar, prevede reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ”Reabilitarea liniei de cale ferată Brașov – Simeria, componentă a Coridorului Rin – Dunăre, pentru circulația cu viteză maximă de 160 km/h, secțiunea Brașov – Sighișoara, subsecțiunile 1. Brașov – Apața, 2. Apața – Cața și 3. Cața – Sighișoara”.
Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 11,365 miliarde lei, din care valoarea lucrărilor rămase de executat (inclusiv TVA) este estimată la 4,512 miliarde lei.
Durata de execuție a lucrărilor rămase de executat este de 48 luni.
Valoarea anterioară aprobată a fost de 8,4 miliarde lei.
„Obiectivul de investiții este unul complex, iar întârzierile în realizarea acestuia sunt inerente, motivate fie de procedurile de achiziție a lucrărilor, fie de necesitatea adaptării lucrărilor proiectate la situația din teren. Pe scurt, în ceea ce privește achiziția, aceasta a fost întârziată de contestațiile primite pe parcursul derulării procedurii, de suspendarea acesteia ca urmare a parcurgerii procedurilor de judecată în fața instanțelor de judecată competente material, precum și de
contestările privind rezultatele reevaluărilor. Cu titlu de exemplu, pentru contractul de lucrări aferent subsecțiunii 3 – Cața – Sighișoara, procedura de achiziție s-a derulat pe o perioadă de aproximativ 3,5 ani. Procedura a debutat prin publicarea în SEAP în data de 06.12.2016 a anunțului de participare și a fost finalizată prin încheierea contractului în data de 05.03.2020. În ceea ce privește execuția lucrărilor, ulterior încheierii acordurilor contractuale cu Antreprenorii, au fost identificate suprafețe noi de terenuri necesar a fi expropriate în vederea finalizării lucrărilor, acestea presupunând parcurgerea circuitului instituțional de avizare a actelor normative de a exproprierilor inițiale. De asemenea întârzierile au fost cauzate și de demersurile de scoatere din circuitul agricol și forestier, de relocarea utilităților, precum și de alte situații imprevizibile (….)
Având în vedere contextul economic, marcat de creșteri semnificative și continue ale prețurilor, cu precădere începând cu anul 2021, atât la materialele de construcții, cât și la carburanți, energie electrică, manoperă, servicii, cu impact semnificativ asupra costurilor, toți acești factori au influențat actualizarea valorii prețului contractelor prin aplicarea Instrucțiunilor DGPET nr. 8/27.07.2022 și nr. 2/14.12.2023, respectiv prin aplicarea unor formule de calcul prevăzute în cadrul
O.G. 15/2021 și O.U.G. 64/2022. Până în prezent, ca urmare a analizei efectuate la nivelul CNCF ,,CFR’’-SA cu sprijinul BEI PASSA, acordat prin serviciile de asistență tehnică pentru proiectele finanțate din CEF – Mecanismul pentru Interconectarea Europei, a fost stabilită o metodologie dedicată restabilirii echilibrului financiar și actualizării/ajustării prețului contractului utilizând evoluția indicelui INS de cost în construcții inginerești”.