Nu toate formele de încetare a contractului de muncă dau dreptul la acest sprijin financiar, iar temeiul legal al încetării raportului de muncă este decisiv în acest sens. În plus, stagiul de cotizare, modul în care a încetat contractul și vechimea în muncă influențează direct atât valoarea indemnizației, cât și perioada pentru care aceasta se acordă.
Potrivit Legii nr. 76/2002, indemnizația de șomaj este o compensaţie parţială a veniturilor asiguratului ca urmare a pierderii locului de muncă sau a veniturilor absolvenţilor instituţiilor de învăţământ care nu s-au putut încadra în muncă.
Indemnizația de șomaj poate fi acordată persoanelor aflate în una dintre situațiile următoare:
În plus, beneficiari pot fi și absolvenţii instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale.
Atenție! Salariații care își încetează contractul individual de muncă prin demisie, sunt concediați din motive disciplinare (sau alte motive care țin de persoana salariatului – Codul Muncii, art. 61) pleacă prin acordul părților sau ies la pensie nu pot beneficia de indemnizația de șomaj. Este recomandat ca, înainte de semnarea documentelor de încetare a contractului, salariații să verifice cu atenție temeiul legal menționat deoarece acesta determină, în mod direct, eligibilitatea pentru indemnizația de șomaj.
Citiți mai multe detalii, pe avocatnet.ro.