Șoferii cu substanțe interzise în sânge pot ajunge la închisoare
Senatul a adoptat, luni, propunerea legislativă care prevede pedepsirea celor care conduc vehicule după consumul de droguri sau alte substanțe cu efecte psihoactive.
Medicamentele administrate pe bază de prescripție medicală sunt exceptate de la sancțiuni, cu condiția respectării dozelor terapeutice și indicațiilor medicale, transmite Agerpres.
Inițiativa a fost aprobată cu 85 de voturi „pentru”, 3 „împotrivă” și 30 de abțineri. Deși inițial prevedea pedepse mai dure – între 2 și 7 ani de închisoare – forma finală menține sancțiunile existente, de la 1 la 5 ani de închisoare, alături de interzicerea unor drepturi.
Legea va intra în vigoare la un an de la publicarea în Monitorul Oficial. Până atunci, Ministerul Sănătății trebuie să elaboreze lista oficială a substanțelor psihoactive, care va fi aprobată prin lege. De asemenea, va reglementa ca eliberarea medicamentelor cu efecte psihoactive să se facă exclusiv pe bază de rețetă medicală.
Senatorul PSD Robert Cazanciuc a subliniat că, odată cu forma amendată a legii, nu va mai fi necesară expertiza pentru a stabili dacă substanța detectată influențează capacitatea de a conduce, eliminând astfel ambiguitățile și posibilitatea de abuz.
„În lipsa unor criterii ştiinţifice asumate de Ministerul Sănătăţii, expertizele astăzi sunt o marjă mare de subiectivism, ceea ce poate duce la abuzuri sau chiar corupţie. Dezbaterile pe marginea acestui proiect au arătat nevoia unor amendamente care să protejeze pacienţii care iau medicamente ce conţin substanţe psihoactive, dar care, respectând indicaţiile medicale, nu sunt un pericol pe drumurile publice. Termenul de intrare în vigoare, care poate fi redus la Camera Deputaţilor la 3-6 luni, permite Ministerului Sănătăţii să întocmească lista substanţelor psihoactive, în aşa fel încât fiecare cetăţean din această ţară să ştie foarte clar ce are voie şi ce nu are voie. (…). Tot Ministerul Sănătăţii trebuie să ia măsuri pentru ca medicamentele care pot fi cumpărate azi din farmacii fără prescripţie medicală conţinând substanţe psihoactive să aibă un regim schimbat, adică să poată fi luate doar la recomandarea unui medic, care va indica foarte clar dacă acea substanţă afectează sau nu capacitatea de a conduce”, a spus Cazanciuc de la tribuna Senatului.
În schimb, senatorul USR Simona Spătaru a criticat amânarea cu un an a intrării în vigoare a legii, sugerând că acest termen reflectă lipsa de încredere în forma finală a legii chiar din partea inițiatorilor.
Inițiativa legislativă – semnată de parlamentari precum Alina Gorghiu, Robert Cazanciuc, Cristian Niculescu-Țâgârlaș și Daniel Fenechiu – va fi trimisă acum Camerei Deputaților, care are rol decizional.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.