VIDEO / CFR are simulatoarele pentru mecanicii de locomotivă de ultimă generaţie. Vor reda tronsonul feroviar Brașov

Brasov24Știri5 days ago17 Views


Publicitate

Contractul pentru livrarea de către SIM Factor a două simulatoare destinate mecanicilor de locomotivă ai CFR Călători va fi semnat marți la București de reprezentanții operatorului feroviar de stat și cei ai producătorului polonez. Club Feroviar vă prezintă cum arată aceste simulatoare, cum funcționează și cum sunt ele folosite în Polonia.

La mijlocul lunii noiembrie 2024 Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători a început procedura de achiziție a două simulatoare pentru mecanicii de locomotivă.

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație ce are ca obiect ”Achiziția a 2 (două) simulatoare multifuncționale locomotivă/automotor cu Sistem European de Control și Comandă al Trenului – ETCS”. Valoarea totală estimată a contractului a fost de 9.182.110,63 lei, echivalentul a aproximativ 1,85 milioane de euro. La termenul limită, au fost depuse două oferte, din partea Business Plus și SIM Factor SA. În urma evaluării ofertelor, a fost declarată câștigătoare cea a polonezilor de la SIM Factor, cu o valoare de 7.345.688,50 lei.

Simulatoarele pentru mecanicii de locomotivă, vârf de gamă

Între timp, oficialii CFR Călători au anunțat conducerea SIM Factor că trebuie să vină la București marți, 15 aprilie, când va avea loc semnarea contractului. Înainte de asta, Club Feroviar a fost la Varșovia, pentru a vedea cum arată simulatoarele pentru mecanicii de locomotivă ce vor fi livrate la București.

CFR Călători a cumpărat cele mai scumpe și cele mai complexe simulatoare ale producătorului polonez. Le-am testat și putem să spunem că atunci când te afli în ele ai percepția vizuală, sonoră și la nivelul vibrațiilor că ești în cabina unei locomotive adevărate. La nivel vizual, dacă privești în față vezi calea de rulare din față, iar pe geamurile laterale ai imaginile în mișcare din cele două părți ale locomotivei. În plus, atunci când treci (virtual, evident) peste macazuri simți trepidațiile, iar când te afli într-o curbă cabina se înclină.

Și asta este posibil atât softului dezvoltat de firma poloneză cât și faptului că simulatorul este o cutie mare de metal așezată pe trei picioare mobile, care dau senzația de mișcare. Concret, urci pe o scară în cutia metalică, închizi și asiguri ușa, după care scara este îndepărtată, pentru ca tot ansamblul să se poată mișca. Revenind la imagini, ele par a fi reale, de pe tronsonul feroviar pe care circuli cu trenul. Acest lucru este posibil deoarece tronsonul respectiv este filmat în prealabil la fața locului, din cabina locomotivei, iar apoi este recreat cu ajutorul softului.

Vor reda tronsonul feroviar București Nord-Brașov

Așa se va întâmpla și în România, unde tronsonul ales de CFR Călători pentru a fi redat de simulatoarele pentru mecanicii de locomotivă este București Nord-Brașov, Magistrala 300. Decizia este una bună, având în vedere că pe traseu relieful este variat (câmpie, deal, munte) și sunt atât porțiuni modernizate (București Nord-Câmpina-Predeal), cât și nemodernizate (Predeal-Brașov). Linia ferată este dublă și electrificată pe tot traseul cu o lungime de 166 km.

Fiecare simulator este unic. În primul rând, așa cum am menționat anterior, diferă traseele încărcate în soft, în funcție de operatorul care-l comandă. În al doilea rând, și bordul este diferit, în funcție de locomotiva sau rama electrică/diesel pe care o are operatorul respectiv.

În România, a fost ales bordul ramelor electrice PESA care vor fi livrate către CFR Călători, având în vedere faptul că producătorul polonez are, însumate, cele mai mari contracte de furnizare de trenuri către operatorul feroviar de stat din România.

Examenul anual pe simulator, obligatoriu pentru mecanicii polonezi

Am vizitat și Centrul de examinare națională a mecanicilor de locomotivă din Polonia și am văzut cum se derulează un examen. Din 2017, fiecare dintre cei aproximativ 2.000 de mecanici de locomotivă din Polonia este obligat să facă cel puțin trei ore pe simulator în fiecare an. În momentul de față, în întreaga țară sunt 28 de simulatoare, în condițiile în care atunci când a fost impusă obligativitatea erau doar trei. ”Ne-am înființat exact înainte ca simulatoarele să devină obligatorii pentru mecanicii de locomotivă din Polonia”, spune Michał Wierzbicki, directorul general al SIM Factor.

Simulatoarele de la centrul de examinare din Varșovia pot reda condițiile dintr-o locomotivă de manevră (standard diesel sau drezină pentru intervenții la infrastructură), dintr-o ramă electrică (ceea ce reprezintă jumătate din trenurile poloneze) sau o locomotivă electrică, în patru configurații: Dragon de la Newg, Traxx de la Alstom, Vectron și Eurosprinter de la Siemens. Cele trei simulatoare acoperă aproximativ 70% din parcul de locomotive din Polonia și până la 5.000 km de cale ferată. Fiecare candidat are un scenariu dedicat, astfel încât să nu se poată trișa la examen, care se derulează în trei etape: examen teoretic, examen pe simulator și examen pe locomotivă reală, în parcurs. La proba cu simulatorul, fiecare dintre acestea are o cameră de comandă de unde instructorul urmărește cum se descurcă macanicul candidat și îi ”vânează greșelile”.

Sunt rulate scenarii operaționale realiste, inclusiv funcționarea sălilor motoarelor, sistemelor de frânare și pantografelor. Apar și situații de urgență, cum ar fi scurt circuite, incendii sau defecțiuni ale ușilor.





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...