„O ofertă de 200 de euro pentru 4 nopți de cazare în Paris ar trebui să te pună pe gânduri” • Social Biz Brasov

Brasov24Știri1 week ago17 Views


Se deschide sezonul vacanțelor, dar și al fraudelor online: „O ofertă de 200 de euro pentru 4 nopți de cazare în Paris ar trebui să te pună pe gânduri”Se deschide sezonul vacanțelor, dar și al fraudelor online: „O ofertă de 200 de euro pentru 4 nopți de cazare în Paris ar trebui să te pună pe gânduri”

Pe lângă vremea schimbătoare și valul de turiști care și-au rezervat deja sejururi pentru vacanțele de Paști și chiar cele estivale, au apărut numeroase tentative de fraudă online în domeniul turismului, la un nivel însă record față de anii trecuți.

Ministerul Afacerilor Interne a publicat recent și un video pe canalele oficiale, făcând un apel la turiștii români pentru a se proteja de tertipurile folosite de escroci pentru a-i ademeni cu prețuri mici la zboruri și cazări.

Ziare.com a discutat cu purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) despre care sunt cele mai frecvente spețe în ceea ce privește frauda online din acest sector și ce semnale ar trebui să ne ridice românilor un semn de întrebare atunci când își planifică următoarea vacanță, fie în țară, fie în străinătate.

„Escrocii nu au scrupule, iar pentru a înșela apelează la tot felul de tertipuri”, au explicat reprezentanții MAI, precizând că în perioada vacanțelor cresc tentativele de fraudă în mediul online. „Se apropie sezonul vacanțelor, iar entuziasmul pentru o escapadă binemeritată este din ce în ce mai mare. Din păcate, în această perioadă cresc tentativele de fraudă în mediul online. În special, cele legate de achiziția biletelor de vacanță, cazări și pachete turistice!”, completează reprezentanții MAI în clipul postat pe rețelele de socializare ale instituției.

„Escrocii profită de dorința noastră de a găsi cele mai bune oferte și promit vacanțe de vis la prețuri mici. Dacă o ofertă sună prea bine ca să fie adevărată… probabil că așa și este! (…) Pentru a nu deveni victima unei fraude, evitați plata în avans prin metode nesigure, nu trimiți bani în conturi personale, căutați recenzii din mai multe surse și solicitați facturi. Să fim informați și atenți poate face diferența între vacanța ca o bucurie și vacanța ca o țeapă”, spun cei de la MAI, încheind cu ironie că „vacanță va fi și pentru cei care săvârșesc fapte de înșelăciune în mediul online! Dar nu la căldură!”

Agențiile de turism, cel mai sigur pariu

Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), a explicat faptul că românii trebuie să apeleze la o agenție de turism licențiată, „în contextul în care îți cauți agenția de turism așa cum cauți orice produs comercial. O agenție de turism e foarte flexibilă. Turiștii nu mai trebuie să meargă la biroul agenției în persoană, fiind de ajuns să cunoască un consultant, după care poate să vorbească la telefon, să rezerve online, pentru că așa vor putea găsi și tarife mai bune. Una e când îți iei tu o cameră la un hotel și altceva e când o agenție duce 50, 100 sau 1.000 de turiști la un hotel pentru că negociază un preț mai bun.”

Potrivit explicațiilor lui Bădulescu, numai o agenție de turism va fi capabilă, din punct de vedere al legislației, să creeze un pachet turistic care să includă și o rezervare la o linie aeriană, și cazare, alături de consiliere și suport pe tot parcursul sejurului. Diferența, potrivit acestuia, dintre acel pachet turistic creat de o astfel de companie și alternativa în care turiștii își iau vacanțele în propriile mâini ține tocmai de responsabilitatea juridică a agențiilor, care pot fi trase la răspundere și pot oferi asigurări, retururi și despăgubiri dacă oricare din elementele complexe ale pachetului oferit turiștilor nu se ridică la standardele promise. „Ai pe cine să lauzi sau pe cine să cerți”, după cum a explicat Traian Bădulescu.

„În al doilea rând, dacă turistul vrea să meargă pe cont propriu, trebuie să se gândească la un site de rezervări de încredere sau să se convingă că discută direct cu structura de cazare și cu hotelul, pentru că într-adevăr sunt mulți care fac site-uri fantomă, au fost oferte false. E ușor să faci o ofertă pe internet, să propui un preț mult mai mic pentru a atrage turiștii, să furi niște poze de la un hotel, o vilă sau o pensiune, turiștii dau banii și apoi totul dispare”, a explicat Bădulescu.

Așadar, cel mai sigur este să evităm, dacă acționăm pe cont propriu, să ne încredem în companii terțe, mai ales unele care nu au o prezență încetățenită deja în mediul online, pentru a ne ghida spre o ofertă care apare, în primă fază, extraordinar de avantajoasă, expunându-ne astfel la riscul unei fraude. Cu atât mai puțin, spune reprezentantul ANAT, nu ar trebui să ne încredem în oferte mult sub prețurile de piață găsite pe site-uri de tip marketplace, unde au loc de obicei schimburi comerciale imposibil de validat și supravegheat de platforma însăși în totalitate. „Poți găsi pe o astfel de platformă mesaje de tipul „vând zbor cu 300 de euro în Zanzibar, deși sub 800 nu prea găsești, sau cazare în Paris cu 200 de euro pentru patru zile. De unde? Dacă ți se cere să plătești mult mai puțin, asta ar trebui să te pună pe gânduri”, a punctat acesta. Dacă e o agenție mare, s-ar putea să aibă compania o înțelegere cu anumite hoteluri, dar aici intervine și veridicitatea brandului construit de compania de turism.

Mai ales începând din perioada dinainte de pandemie au apărut și multe agenții false de turism. Au fost create site-uri de tipul XYQtravel, cu oferte destul de tentante, care vindeau sejururi extrem de ieftin. Apoi sunt oferte puse pe site-uri de reduceri, oferte speciale, situație în care turiștii pot păți la fel ca în cazul anilor trecuți când oamenii au ajuns la pensiune, la hotel, și nu exista, în fapt, nicio rezervare făcută. Cineva s-a folosit de numele pensiunii, de fotografii, pentru a face rezervări false. Au fost păcăliți. Le putem numi țepe, pentru că nu există astfel de oferte cu adevărat legitime”, punctează Bădulescu.

Cum știm că putem avea încredere într-o companie care promite organizarea întregului sejur

Agenția de turism trebuie aleasă, spune reprezentantul ANAT, la fel cum alegem orice produs credibil. „Mai degrabă ai încredere când îți comanzi un televizor sau un laptop de pe o platformă bine-cunoscută online, decât să fii de acord să plătești o sumă mare de bani pe un site obscur, de care nu ai auzit niciodată. În acest context, jucătorii noi legitimi, se promovează, sunt prezenți și răspund cu ușurință întrebărilor turiștilor și, desigur, sunt licențiați.”

Mai exact, o regulă simplă este ca turiștii să se asigure mereu că atunci când apelează fie la agenții de turism din țară sau direct la o structură de cazare, fie că e vorba de hoteluri, moteluri, pensiuni sau vile turistice, pe site-ul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului. În cazul acestor companii, riscul la care se expun în momentul în care primesc reclamații sau sunt anchetate pentru orice fel de abatere legală în activitatea desfășurată este tocmai că pot pierde această licență acordată de stat și nu mai au dreptul legal să funcționeze.

Așadar, potrivit reprezentanților MAI, dar și explicațiilor oferite de Traian Bădulescu, sezonul vacanțelor, chiar și într-o perioadă în care fraudele online au devenit ubicue în toate tipurile de servicii la care românii apelează la nivel cotidian, pot fi lipsite de pierderi și pagube mai ales atunci când privim cu suspiciune și investigăm cu atenție acele oferte care par mai avantajoase, care fac o notă complet discordantă față de prețurile oficiale afișate pe site-urile hotelurilor sau liniilor aeriene.





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Previous Post

Next Post

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...