România, în pragul falimentului.
Autoritățile locale riscă să fie obligate să returneze fondurile europene și fondurile naționale primite și să mai plătească și dobânzi și penalizări. Asta pentru că proiectele contractate nu au putut fi finalizate la timp, mai ales din cauza faptului că nu s-au găsit bani pentru co-finanțare și cheltuieli neeligibile. În prezent, localitățile au nevoie de peste 30 de miliarde de lei, din care mai mult de 17 miliarde de lei pentru proiectele prin PNRR, iar Ministerul Finanțelor a decis să le ofere împrumuturi doar în limita a 1,5 miliarde de lei, așa cum a informat Național.ro.
Potrivit unei analize realizate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, 14.351 de proiecte în valoare de 234.115.045.888,22 lei finanțate din fonduri externe nerambursabile sau din programe naționale necesită o cofinanțare în valoare de 20.411.336.829,28 lei și cheltuieli neeligible în valoare de 30.479.083.301,66 lei.
Unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale au dificultăți în asigurarea resurselor financiare din bugetele locale pentru suma de 30.665.086.385,23 lei din totalul sumei de peste 234 de miliarde lei, reprezentând cheltuieli neeligibile și cofinanțare aferente proiectelor. Din această sumă, care reprezintă deficitul de finanțare al bugetelor locale, necesarul pentru finalizarea proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile și PNRR este de 17.281.528.961 lei.
În contextul actualei situații economice, unitățile administrativ-teritoriale se confruntă cu un blocaj ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale. Perioada de eligibilitate a cheltuielilor efectuate de beneficiari în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile aferente perioadei de programare 2014-2020 a fost data de 31.12.2023.
De asemenea, în cazul proiectelor nefinalizate și nefuncționale, cheltuielile necesare finalizării/ operaționalizării acestor operațiuni, efectuate de beneficiari după data de 31.12.2023, reprezintă cheltuieli neeligibile și se suportă de către beneficiari din bugetele proprii. În situaţia în care proiectele/operaţiunile nefinalizate și nefuncționale nu sunt implementate integral şi nu sunt operaţionalizate până la data de 31 decembrie 2025, în condiţiile asumate de beneficiari prin actele adiţionale încheiate, autoritatea de management decide încetarea contractelor de finanţare, precum şi restituirea de către beneficiari a sumelor primite din fonduri externe nerambursabile, împreună cu cofinanţarea de la bugetul de stat şi plata eventualelor dobânzi şi penalităţi, a semnalat Ministerul Dezvoltării, în expunerea de motive a unui proiect de ordonanță de urgență.
Ministerul Dezvoltării susține că dificultățile primăriilor au fost provocate de conjunctura economică defavorabilă, iar în contextul actual, veniturile la bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale au fost afectate semnificativ faţă de anul precedent. Totodată, unele dintre unitățile administrativ-teritoriale au dificultăți în gestionarea creditelor, unele derulând în paralel atât credite contractate de la sectorul bancar cât și credite contractate de la Trezoreria Statului acordate din venituri din privatizare, acestea suprapunându-se și cu asigurarea necesarului de cofinanțare pentru derularea proiectelor cu finanțare europeană.
La 31.12.2024 se înregistra un sold al împrumuturilor acordate de către Trezoreria Statului de aproximativ 2,6 miliarde lei, pentru un număr de 902 unități administrativ-teritoriale.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.