Contracte umflate, presiuni și șantaj

Brasov24ȘtiriYesterday7 Views


Publicitate

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată a directorului executiv al Direcției Județene Comunitare de Evidența Persoanelor Brașov, Ioan Curecheriu, și a altor trei persoane, într-un dosar ce vizează fapte de corupție și fals.

Potrivit anchetatorilor, Curecheriu este acuzat de două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și de șantaj. Alături de acesta, a fost trimisă în judecată și Camelia Argyelan, consilier superior în cadrul aceleiași instituții, pentru două infracțiuni de abuz în serviciu și fals material în înscrisuri oficiale.

În dosar mai sunt inculpați și SC Wolkendorf Residence SRL, precum și administratorul firmei, M.D.C., fiecare fiind acuzat de două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Contracte atribuite ilegal și presiuni asupra unui consilier juridic

Conform rechizitoriului, în perioada 2019–2020, Curecheriu și Argyelan ar fi atribuit ilegal două contracte de reparații firmei Wolkendorf Residence SRL, în urma unei înțelegeri frauduloase cu asociatul societății. Contractele au fost urmate de acte adiționale care au crescut valoarea lucrărilor, fiind efectuate plăți în valoare totală de 176.942,81 lei. Lucrările respective fie nu au fost necesare, fie nu au fost executate conform, sau deloc.

Procurorii susțin că documentele privind achizițiile au fost întocmite ulterior executării lucrărilor, fără respectarea procedurilor legale – fără publicare în SEAP, fără referate de necesitate sau justificări privind modalitatea de atribuire.

Pentru a crea aparența de legalitate, Curecheriu ar fi exercitat presiuni asupra consilierului juridic al instituției, amenințând-o cu pierderea locului de muncă pentru a o determina să semneze documentele. Aceasta a refuzat și a demisionat ulterior.

Falsuri descoperite în timpul anchetei

În perioada mai 2023 – februarie 2024, în timpul anchetei penale, Camelia Argyelan ar fi modificat registrul intern de intrări-ieșiri al Compartimentului Achiziții, introducând mențiuni false despre derularea celui de-al doilea contract, pentru a masca ilegalitățile.

Măsuri asigurătorii și trimitere în judecată

Pentru recuperarea prejudiciului estimat la aproape 177.000 de lei, procurorii au dispus sechestru pe bunurile și conturile bancare ale inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov, cu propunerea de menținere a măsurilor asigurătorii.





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...