INFOMama, singura aplicaţie de monitorizare şi informare a gravidelor şi mamelor, lansată de organizaţia Salvaţi Copiii România. Un sfert dintre nașterile provenite de la minore și adolescente nu au beneficiat de îngrijire prenatală

Brasov24ȘtiriYesterday8 Views


INFOMama, singura aplicaţie de monitorizare şi informare a gravidelor şi mamelor, lansată de organizaţia Salvaţi Copiii România. Un sfert dintre nașterile provenite de la minore și adolescente nu au beneficiat de îngrijire prenatalăINFOMama, singura aplicaţie de monitorizare şi informare a gravidelor şi mamelor, lansată de organizaţia Salvaţi Copiii România. Un sfert dintre nașterile provenite de la minore și adolescente nu au beneficiat de îngrijire prenatală

17,2% dintre nașteri au avut loc fără control prenatal în 2023, iar un sfert dintre nașterile provenite de la minore și adolescente nu au beneficiat de îngrijire prenatală (Evenimente demografice 2023, INS). Mai mult, aproape 38,3% dintre copiii care au decedat în primul an de viață au avut ca principală cauză de deces afecțiuni a căror origine se situează în perioada perinatală, ceea ce arată importanța vitală a controalelor medicale în timpul sarcinii. Salvați Copiii România lansează aplicația INFOMama – aplicație de informare medicală pentru gravide și mame cu copii până într-un an, prin care acestea vor fi monitorizate și informate periodic, cu ajutorul unui sistem de notificări personalizate.

Aceasta este creată de specialiștii Salvați Copiii România, cu sprijinul medicilor neonatologi, pediatri, ginecologi și psihologi.

Aplicația INFOMama este destinată atât gravidelor, cât și mamelor și specialiștilor în sănătate și oferă o gamă largă de informații cu privire la:

  • analizele, ecografiile și consultațiile obligatorii în timpul sarcinii;
  • drepturile gravidei salariate, nesalariate sau minore;
  • nutriția în timpul sarcinii;
  • sănătatea psihologică în timpul sarcinii;
  • îngrijirea nou-născuților la termen și îngrijirea nou-născuților prematuri;
  • importanța vaccinării;
  • importanța alăptării;
  • acordarea primului ajutor nou-născutului.

Cu ajutorul aplicației INFOMama gravidele își pot crea un profil și vor fi anunțate prin notificări care sunt analizele, ecografiile și consultațiile pe care trebuie să le efectueze în timpul sarcinii și care sunt drepturile lor. 

„Soluția digitală își propune să reducă decalajele dintre urban și rural pentru a facilita accesul la servicii medicale, în special în zonele rurale dezavantajate, unde infrastructura este insuficient dezvoltată. Soluțiile digitale au potențialul de a îmbunătăți accesul la informare medicală în zonele rurale. Totuși, pentru implementarea sustenabilă, este necesară o abordare etică și adaptată nevoilor locale, alături de eforturi pentru depășirea barierelor tehnologice, culturale și legale. Profesioniștii din domeniul sănătății care lucrează în mediul rural trebuie să beneficieze de programe de instruire adaptate pentru a învăța să utilizeze tehnologia, asigurând astfel atât îmbunătățirea calității serviciilor oferite, cât și menținerea lor în pas cu progresul tehnologic. Este nevoie de sprijin comunitar pentru a reduce disparitățile și a ne asigura că nimeni nu este lăsat în urmă”, a subliniat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii.

Dezvoltarea aplicației este posibilă datorită unui grant acordat de MSD for Mothers.

Aplicația poate fi descărcată gratuit și instalată în câteva secunde prin Google Play sau App Store.

iOS  – https://apps.apple.com/ro/app/infomama/id6477829060

Android – https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.salvaticopiii.infomama

„MSD se implică activ în dezvoltarea și implementarea unor intervenții de sănătate menite să reducă semnificativ, chiar să elimine mortalitatea maternă și infantilă în România. Alfabetizarea în sănătate este esențială în atingerea acestui obiectiv, în contextul în care 1 din 10 mame are un nivel de educație scăzut. Fiecare mamă merită acces la informații corecte și esențiale pentru sănătatea ei și a copilului său. Lansarea acestui instrument digital de educație privind sănătatea reprezintă un pas important în această direcție și va avea un impact semnificativ, mai ales în comunitățile unde resursele sunt limitate”, a adăugat Marcelo Pascual Morales, Managing Director MSD România & Republica Moldova.

De ce avem nevoie de informare medicală pentru gravide și mame, în special în zonele rurale

  • 17,2% dintre nașteri au avut loc fără control prenatal în 2023, iar 25% dintre nașterile provenite de la minore și adolescente nu au beneficiat de îngrijire prenatală (Evenimente demografice 2023, INS).
  • Tot mai mulți părinți aleg să nu își vaccineze copiii. România a înregistrat 77.8% dintre toate cazurile de rujeolă din UE. Media vaccinării ROR este scăzută, sub 70%, cu cea mai mică rată în județul Neamț (44,9%).
  • Distribuția unităților medicale și a medicilor în România este inegală între zonele rurale și cele urbane, serviciile medicale mobile furnizate direct în comunități pot face diferența între depistarea precoce a unei boli și complicațiile severe. Numărul locuitorilor care îi revin unui medic de familie este cu 50% mai mare în mediul rural față de mediul urban (2.312 locuitori în rural față de 1.165 în urban/medic de familie). 
  • În general, îngrijirea primară continuă să fie subutilizată, în timp ce serviciile spitalicești sunt suprasolicitate. 
  • Cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor din România au reprezentat mai puțin de jumătate din media UE (1.626,57 euro în România, față de media UE de 3.684,55 euro – Eurostat).
  • Sistemul de sănătate rămâne preponderent centrat pe spitale, cu cheltuieli relativ mari pentru spitale și un număr foarte ridicat de paturi (7,2 la 1000 de locuitori în 2021), în comparație cu media UE (4,8 la 1.000).
  • Deși sistemul de asigurare socială de sănătate este obligatoriu, aproximativ 25% din populație a rămas neasigurată în 2022 – în special în zonele rurale. 
  • România este pe penultimul loc într-un clasament european care clasifică sistemele naționale de sănătate din punctul de vedere al pacientului, conform Indexului European al Serviciilor de Sănătate.
  • Datele statistice sunt alarmante: în perioada 2019-2023, s-au înregistrat 38.865 de nașteri în rândul mamelor minore, dintre care 3.614 au fost la fete cu vârsta sub 15 ani. Aceste cifre plasează România într-o poziție critică la nivel european în ceea ce privește incidența sarcinilor la adolescente, apropiind țara noastră, din punct de vedere statistic, cu alte continente (Africa ori Asia).
  • Cercetările recente efectuate de Salvați Copiii România în aprilie 2024 au arătat că o treime dintre fetele care au devenit însărcinate înainte de majorat provin din familii unde mama a trecut prin aceeași experiență, iar o cincime dintre ele sunt la rândul lor născute din mame adolescente. Această situație este strâns legată de sărăcia extremă. Peste 70% dintre fetele însărcinate minore și 52% dintre mamele minore nu au niciun venit personal lunar, doar 39% dintre fetele însărcinate și 24% dintre mamele minore continuându-și educația.
  • Cu toate că România înregistrează un număr mare de mame minore, jumătate dintre gravidele minore din mediile rurale defavorizate din România nu au fost în timpul sarcinii la niciun control ginecologic și nu au făcut ecografiile recomandate, arată datele studiilor Salvați Copiii România.
  • România continuă să dețină o poziție nedorită în topul țărilor europene cu cele mai ridicate niveluri ale mortalității infantile, locul întâi, la egalitate cu Slovacia, cu o rată de 5,6 la mie (în anul 2023 conform EUROSTAT), peste media Uniunii Europene de acum 20 de ani. În mediul rural, rata mortalității infantile este mult peste cea din mediul urban – 6,6 față de 4,6 la mia de copii născuți vii (INS 2023), cauzele majore fiind accesul îngreunat la servicii medicale și slaba dotare cu aparatură medicală a cabinetelor medicale.

Aceste statistici dramatice subliniază nevoia urgentă de intervenție și sprijin pentru gravide și mame, în special din medii vulnerabile. Lipsa accesului la informații corecte și la servicii medicale adecvate poate avea consecințe grave asupra sănătății mamelor și copiilor. De aceea, Salvați Copiii a dezvoltat o aplicație mobilă care să ofere sprijin constant, informații medicale verificate și ghidaj personalizat pentru viitoarele mame și mamele cu copii mici.





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...