Discuțiile despre modificarea traseului Autostrăzii A 13 Brașov-Bacău în zona localităților Sânpetru, Hărman și Prejmer au continuat în ultimele zile între reprezentanții Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR) și primarii comunelor brașovene Hărman, Sânpetru și Prejmer.
Întâlnirile de lucru și verificările în traseu au avut loc, după ce, în urmă cu două săptămâni, la ședința convocată de către Consiliul Județean Brașov, a fost prezentată necesitatea reconfigurării variantei inițiale de traseu pentru a facilita realizarea unui obiectiv de importanță strategică în zona localității Sânpetru, precizează CNIR.
Astfel, echipa CNIR, alături de Prestatorul care realizează Studiul de Fezabilitate și reprezentanții autorităților locale din cele trei comune, au analizat cele mai bune soluții pentru protejarea comunităților locale de pe traseul autostrăzii și au urmărit în teren posibilele constrângeri precum : halda de cenușă, spitalul și aerodromul din Sânpetru, dar și zona protejată din zona Dealului Lempeș. Pentru a respecta cerințele de mediu, în zona Dealului Lempeș, se analizează proiectarea unui tunel cu o lungime cuprinsă între 400 și 600 de metri.
În următoarea perioadă, specialiștii CNIR, alături de reprezentanții firmei care elaborează Studiul de Fezabilitate vor avea întâlniri de lucru în județul Covasna, la Consiliul Județean și cu reprezentanții primăriilor de pe traseu.
Detalii tehnice A 13 Brașov-Bacău
Autostrada strabate 3 judete dupa cum urmează:
- județul Brasov – situat în partea centrală a țării, este străbătut de cursul mijlociu al râului Olt.
- județul Covasna – situat în partea centrală a țării, în zona de curbură a Carpaților, este străbătut de râul Olt și de afluentul acestuia, râul Negru.
- Județul Bacău – situat în estul țării, cu cea mai mare desfășurare în bazinul Trotușului, cuprinde în teritoriul său versantul estic al Carpaților Orientali (V) și Colinele Tutovei (E).
Traseul autostrăzii va avea punctul de început la km 0, la intersecția cu DN1, in apropierea localității Codlea (județul
Brașov), iar punctul de final la km 160+000, la intersecția cu DN2, in apropierea localității Răcăciuni (județul Bacău)
- Valoare Contract: 81.208.055,73 RON
- Durata Contract
- Perioada studiu de fezabilitate si servicii conexe: 28 luni
- Perioada monitorizare geotehnica etapa 2: 36 luni
- Perioada monitorizare geotehnica si asistenta tehnica pe perioada de proiectare si executie a lucrarilor etapa 3: 60 luni
- Perioada totala contract: 125 luni
Caracteristici tehnice
- Lungime 164 Km
- Noduri rutiere – nod cu DN1
- nod A3
- nod cu DN13
- nod cu DJ112
- nod cu VO Sfantu Gheorghe
- nod cu DN11
- nod cu DN11C
- nod cu DN11
- nod (lemnia)
- nod DN2
Stadiul contractului de servicii
În data de 23.12.2023 a fost predat de către Prestator “Raportul privind activitatea de cercetare și verificare a terenului de muniția rămasă neexplodată”
Stadiul investigațiilor geotehnice: la data de 18.03.2025 erau realizate foraje în lungime de aproximativ 5600 m.