Câți dintre noi știm cum arată o tilincă? Sau cum sună o drâmbă? Sunt instrumente de suflat uitate, care au scris povești de neuitat în folclor și în sufletele românilor. Un rapsod din Brașov colecționează astfel de instrumente, dă viață unora dintre ele și trăiește prin fiecare cântec vesel sau de jale, interpretat la instrumentele de suflat uitate.
Ciprian Aurel Georgescu are 47 de ani. A cântat la voce încă din grădiniță, iar la 15 ani și-a înființat o formație rock. Pasiunea pentru folclor e moștenire de familie, dar dragostea pentru instrumentele de suflat a fost o întâmplare, petrecută acum opt ani.
„M-am întâlnit cu cineva și avea o tilincă. Și-am cerut „Dă-mi și mie, un pic”. Și atunci am luat tilinca și-am pus mâna prima dată pe ea și am început să suflu. A ieșit din prima. S-a legat acolo o legătură, în suflet”, povestește Aurel Georgescu, potrivit observatornews.ro.
A urmat un drum de poveste, printre acorduri vesele, melancolice, visătoare sau triste. Ca sufletul omului. Ciprian a absolvit Școala Populară de Artă, dar este autodidact la instrumentele tradiționale de suflat. Are o colecție impresionantă de instrumente și câte-o poveste de suflet pentru fiecare obiect.
Își fabrică propriile instrumente de suflat. E fascinant modul în care ajunge de la o creangă de soc, cu dălți, burghie, instrumente de șlefuit și cuțite de lemn la sonoritățile folclorului românesc. Finisează meticulos fiecare instrument, până sună perfect. Dă apoi totul cu un ulei special, pentru ca rezonanța să fie fără cusur. Când ați auzit ultima dată un cântec ciobănesc interpretat cu patos, la o tilincă din bambus?
Ciprian participă la târguri de meșteșuguri tradiționale și vrea să risipească uitarea, din povestea instrumentelor de suflat. E motivul pentru care va preda chiar cursuri pentru copiii pasionați de fluier, caval, tilincă, drâmbă sau ocarină.
„Sunt și foarte terapeutice instrumentele. Începi să cânți cu un fluier sau cu un caval, deja ești în altă lume, ai plecat de acolo și este ok și pentru corp, pentru tine, că te-ai rupt de tot cotidianul”, spune acesta.