Locatarii din mai multe blocuri din cartierul Avantgarden au ajuns la exasperare, după ce, de la finalul anului trecut, administrația cartierului (blocurile fiind administrare de către dezvoltator printr-o firmă, nu prin asociații de proprietari) a început să le taxeze pierderi de apă. Practic, rețeaua din cartier este privată și există un contor de branșament la intrarea în cartier, care este citit de Compania Apa, iar apoi consumul este facturat firmei de administrare. Fiecare bloc și fiecare apartament este contorizat, însă între citirea apometrelor și ceasul de branșament au apărut diferențe majore.
Astfel, pierderile de apă pe care trebuie să le achite locatarii nu sunt deloc insignifiante, ci sunt de nivelul miilor de metri cubi. „Diferențele de apă rece” per apartamente depășesc și 100% din consumul propriu. De exemplu, familiile cu patru membri au ajuns să fie taxate la întreținere luna aceasta cu pierderi în valoare de peste 160 de lei, peste consumul înregistrat de apometre, care, în acest caz era de aproximativ 150 de lei. Taxarea pierderilor se face la numărul de persoane, iar cei care nu își declară toți membrii familiei sau cei care au locuințele închiriate în regim hotelier au devenit acum cei mai „câștigați”.
În contextul în care pierderile nu contenesc de la o lună la alta și sumele taxate sunt tot mai mari, locatarii au cerut explicații pertinente din partea administratorului blocurilor, ținând cont că facturile emise de Compania Apa nu au fost făcute publice. Dezvoltatorul dă vina tot pe locatari pentru pierderi, care nu ar fi în regulă cu apometrele și… îi trimite la „hârleț” să repare rețeaua unde sunt probleme. „Aceste diferențe nu sunt pierderi/scurgeri efective, ci sunt cauzate de: consumuri neraportate sau sab-raportate, apometre defecte, lipsa verificărilor metrologice, diferență de clasă de precizie între apometre, număr inferior de persoane declarate, datele diferite de citire, furturi etc., dar pot fi şi pierderi tehnice normale. Rețeaua de alimentare din aval de contorul de branșament al Companiel Apa SA aparține proprietarilor de apartamente individuale și este responsabilitatea acestora să o întreţină şi să o exploateze corect şi, de asemenea, este responsabilitatea acestora, conform normelor legale, să reducă şi să elimine diferențele dintre consumurile contorizate, nu a administratorului. Diferențele de consum de apă nu se datorează exclusiv eventualelor aspecte de neconformitate a apometrelor aflate în circuitul de alimentare cu apa rece, ci cauzelor combinate pe care vi le-am menționat mai sus. Administratorul nu are obligația de a întreține și de a repara rețelele de alimentare cu apă din condominiile administrate, acestea aparținând pe cotă parte indiviză proprietarilor apartamentelor din respectivele condominiilor, iar potrivit art.654 C.civ. incumbă acestora obligația de a întreține și repara instalațiile de care se folosesc”, se precizează în răspunsul transmis de către firma de administrare unor proprietari de apartamente din cartier. Paradoxul este că dezvoltatorul a cedat partea de domeniu public aferentă străzilor și aleilor Primăriei, însă partea din rețele de dedesubt a rămas privată, iar locatarii susțin că ar fi a dezvoltatorului, nicidecum a lor.
Unul dintre locatari a precizat că s-a făcut și un test al pierderilor, respectiv că au fost oprite consumurile la toate blocurile, iar contorul de branșament de la intrarea în cartier (de unde facturează Compania Apa costurile pentru firma care administrează blocurile), tot se învârtea, semna că există pierderi pe rețea. Acestea nu sunt însă vizibile, respectiv apă care să iasă la suprafață, și deși s-au căutat cu echipamente de detecție posibilele scurgeri, nu au fost găsite.
Totodată, firma de administrare a dezvoltatorului a precizat că până la finalul anului trecut a suportat aceste pierderi, însă în urma unui audit economico-financiar s-a ajuns la concluzia că această conduită încalcă dispozițiile fiscale relevante în materie, administratorul neavând dreptul să-şi asume pierderi aferente consumurilor generate de beneficiarii finali. „Această asumare a pierderilor generate de consumul de apă rece a beneficiarilor finali din condominiile administrate a generat o denaturare a contului de profit şi pierderi al administratorului, de natură al spune în situația de a nu-şi putea îndeplini propriile obligații de plată către furnizorii primari, cu perspectiva intrării în incapacitate de plată”, a mai adăugat firma de administrare.
În aprilie, locatarii au avut o ședință pentru a vedea ce posibilități au să rezolve această problemă. Atunci, locatarii au decis să lanseze o petiție prin care să ceară ajutorul Primăriei și Companiei Apa (detalii aici), care a fost semnată de aproximativ 800 de persoane. Prin petiția semnată, locatarii solicită preluarea infrastructurii de apă-canal de către Compania Apa, încheierea contractelor de furnizare servicii apă-canal individuale și montarea de contoare cu telecitire individuale care să dea posibilitatea citirii indecşilor de la distanţă, fără a fi necesară prezenţa proprietarului, astfel încât să dispară neconcordanțele datorate necitirii contoarelor, a erorilor de citire și de introducere a datelor. „Din facturile emise pentru spații comune nu rezultă clar cum s-au stabilit diferențele de apă, în pofida faptului că firma de administrare a condomeniului este obligată prin Contractul de Management să ne informeze și să ne prezinte modul de calcul însoțit de documente justificative la avizierul scării de bloc cu privire la stabilirea oricărei sume de plată ce reprezintă cheltuielile facturate. Noi locatarii, în calitate de consumatori finali, nu avem siguranța că între contorul nostru individual din apartament, instalat de dezvoltatorul Maurer Imobiliare încă din construcție și contorul general al condominiul Avantgarden3 nu mai există și alți consumatori parazitari, nefacturați”, se precizează în petiție.
De altfel, locatarii vor să apeleze și la o firmă de avocatură care să le facă dreptate
Compania Apa Brașov nu poate prelua rețeaua decât dacă aceasta ar fi cedată de „bunăvoie” în urma unei solicitări oficiale, iar acest lucru nu a fost posibil în contextul în care există un conflict între locatari și dezvoltator pe tema proprietății rețelelor.