Proprietarii clădirii fostului Spital Dermato din Brașov au obținut, într-un final, un aviz favorabil de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice din cadrul Direcției de Cultură, după mai multe contre, cel puțin pentru a executa lucrări în regim de urgență la clădire și a evacua elementele de construcție care s-au prăbușit.
Clădirea ruinată a fost vândută în 2012 de către Consiliul Județean israelienilor de la Stero Holdings care voiau să amenajeze în locul imobilului un complex de birouri, un hotel, un restaurant, o parcare subterană şi spaţii comerciale de lux. Deși era într-o stare vizibilă de degradare aceștia nu au putut obține un aviz de demolare urmând apoi un ping-pong birocratic pe tema clasării clădirii ca și monument istoric, Direcția de Culturpă menținându-și poziția că imobilul este monument istoric.
Potrivit avizului emis în ședința de luna aceasta a comisie de specialitate, proprietarii vor putea evacua elementelor căzute / desprinse din construcție pentru a nu îngreuna planșeele afectate de acestea, se va repara sistemul de preluare a apelor pluviale: jgheaburi, burlane, precum și sistemul de învelitoare pentru oprirea infiltrațiilor de apă, se execută un sistem (interior și exterior) provizoriu de sprijinire a pereților și a planșeelor celor două corpuri (cu elemente metalice sau de lemn), la nivelul parterului și al etajului și se vor înlocui elementele de șarpantă degradate, cu elemente noi din lemn la corpul. Nu se va executa însă nici un fel de lucrare de demolare.
„Se păstrează șarpantele istorice, cu reparațiile de rigoare, și învelitorile istorice; Se vor elimina sursele de infiltrații de apă și de menținere a umidității”, se precizează în raportul comisiei, fiind recomandată și o scanare cu lase a construcției, necesară pentru pregătirea lucrărilor de susținere provizorie pe timpul intervenției a unor părți de structură.
În plus, toate golurile de ferestre și uși către spațiul public vor fi securizate împotriva efracției și împotriva acțiunii agenților atmosferici. „Se impune realizarea curățeniei în curtea interioară, a asanării, a curățirii vegetației și a vegetației invazive de pe construcție; Se propun lucrări de sistematizare a terenului pentru eliminarea corectă a apelor pluviale – se va prezenta plan de intervenții (acestea vor fi minim invazive, fără executarea de lucrări de săpătură); Asigurarea unui perimetru de siguranță a construcției, evacuarea persoanelor fără adapost din locație. Se va reveni la DJC pentru avizare la faza DTAC. Lucrările se vor executa sub supravegherea dirigintelui de șantier atestat Ministerul Culturii”, se mai adaugă în raport.