Activitatea pe piața chiriilor se menține la un nivel ridicat în această perioadă, arată o analiză a portalului Imobiliare.ro, care prezintă sitauția tarifelor în țară.
“În orașe precum București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași sau Brașov, activitatea pe piața chiriilor se menține la un nivel ridicat, impulsionată de cererea constantă. Accesul mai dificil la creditare a prelungit durata medie a perioadei de închiriere, în timp ce preferințele chiriașilor s-au rafinat pe măsură ce a evoluat și oferta: se caută apartamente moderne, bine localizate, complet utilate, cu spații flexibile pentru muncă de acasă. De cealaltă parte, oferta rămâne insuficientă, iar diferențele între zone devin tot mai vizibile – zonele centrale și cartierele bine conectate atrag cele mai mari chirii, în timp ce periferia rămâne accesibilă, dar mai puțin căutată”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Principalele tendințe înregistrate la nivelul pieței în prima parte a acestui an au fost expuse pe larg în cel mai nou Raport Imobiliare.ro Market 360 “Piața imobiliară rezidențială, T1 2025”.
Situația în marile orașe, prezentată de Imobiliare.ro:
Cele mai scumpe cartiere din România sunt în București
Începutul anului 2025 a adus o creștere puternică a interesului pentru locuințele de închiriat din Capitală, dacă ne raportăm la situația înregistrată în perioada similară din 2024. Avansul a fost mai mare pe segmentul nou al pieței, pentru fiecare proprietate disponibilă pe Imobiliare.ro arătându-și interesul trei potențiali chiriași.
Oferta se menține cu mult sub pragul înregistrat în prima parte a anului trecut, chiar dacă numărul proprietăților listate la închiriere a crescut ușor în ritm trimestrial. Cei care și-au dorit să se mute cu chirie și-au putut alegere locuința potrivită din aproximativ 32.310 case și apartamente.
În București ai nevoie de un buget mediu de 360 euro/lună pentru a închiria o garsonieră și de 590 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere. În cazul apartamentelor mai spațioase, cu 3 camere, viitorii chiriași trebuie să se aștepte să achite lunar o sumă medie de 850 euro/lună, potrivit Raportului Imobiliare.ro Market 360 “Piața imobiliară rezidențială, T1 2025”.
Cele mai scumpe zone bucureștene sunt Primăverii și Aviatorilor-Kiseleff. Cu o chirie medie solicitată de 1.800 euro/lună în cazul apartamentelor, acestea sunt campioane și la nivel național. La polul opus s-a aflat zona Costin Georgian-Lucrețiu Pătrășcanu unde chiria medie solicitată lunar de proprietari pentru un apartament este de doar 400 de euro.
Chirii cu aproape 30% mai mari în cel mai scump cartier din Cluj-Napoca
Interesul clujenilor pentru locuințele disponibile la închiriere a crescut considerabil în primul trimestru, dacă ne raportăm la situația înregistrată în același interval al anului trecut. Cererea s-a intensificat atât în cazul proprietăților vechi, cât și în cazul celor noi, un avans mai puternic fiind observat atunci când vorbim despre acestea din urmă
Oferta se menține la începutul anului la un nivel mai scăzut față de cel aferent trimestrului I 2024, în ciuda avansului considerabil întâlnit în ritm trimestrial. Aproximativ 5.790 de locuințe au fost listate la închiriere în primele trei luni ale acestui an pe Imobiliare.ro, dintre care doar 10% au fost proprietăți noi, finalizate în ultimii cinci ani.
La nivelul orașului, garsonierele pot fi închiriate cu 360 euro/lună, iar apartamentele cu 2 camere cu 550 euro/lună. Pentru închirierea unui apartament cu 3 camere ai nevoie de un buget mediu de 700 euro/lună.
Cea mai scumpă zonă din Cluj-Napoca a fost, la începutul acestui an, Borhanci. Chiria medie solicitată de proprietari celor care au dorit să se mute într-un apartament aflat aici a ajuns la 900 euro/lună. În acest cartier au putut fi observate creșteri accelerate ale prețurilor în ultimul an, analiza locuințelor intrate în piață indicând un avans cu aproape 30% la nivelul chiriilor solicitate de către proprietari.
Clujenii care vor să achite lunar sume cât mai mici își pot începe căutările în cartierul Mănăștur. Aici, bugetul mediu necesar închirierii unui apartament este de 500 euro/lună.
Cea mai scumpă zonă din Brașov peste Cluj-Napoca
Cererea pentru locuințele de închiriat a crescut în primele luni ale acestui an și în Brașov, atât față de situația întâlnită pe plan local în iarna lui 2024, cât și față de începutul anului trecut. Interesul chiriașilor pare să fie îndreptat din ce în ce mai mult spre locuințelele noi. Pentru fiecare proprietate de pe acest segment al pieței și-au arătat interesul, în trimestrul I, trei potențiali chiriași.
Aproximativ 2.430 de case și apartamente au fost listate pe Imobiliare.ro la închiriere, din total 510 fiind proprietăți noi, finalizate în ultimii cinci ani. Oferta a crescut considerabil pe segmentul nou față de finele anului trecut.
Chiria medie solicitată pentru o garsonieră din Brașov a ajuns la 350 euro/lună, iar cea aferentă unui apartament cu 2 camere la 500 euro/lună. Pentru un apartament cu 3 camere un chiriaș trebuie să achite, în medie, 650 de euro lunar.
Cea mai scumpă zonă din oraș, Calea Poienii, depășește în materie de prețuri cea mai scumpă zonă din Cluj-Napoca. Chiria medie solicitată brașovenilor pentru un apartament este de 1.000 euro/lună, cu 100 de euro mai mare față de cea aferentă cartierului Borhanci din Cluj-Napoca.