Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit, în fiecare an, pe 23 aprilie. El este considerat unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul creștin-ortodox. În traditia populară, Sfantul Gheorghe este cunoscut sub numele de San-George. Este considerat a fi un zeu al vegetației, protector al naturii înverzite, al vitelor și al oilor.
Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri, care încă e respectat în multe sate, este împodobirea porților sau ferestrelor cu plante. Acestea variază în funcție de regiuni: de la frunze de leuștean, ramuri de salcie, la crengi de stejar sau de păr. E un obicei care marchează renașterea naturii, iar tradiția populară spune că aceste simboluri vegetale protejează gospodăriile de spiritele rele. Se mai spune și că oamenii care se scaldă înainte de răsăritul soarelui, într-o apă curgătoare, vor fi sănătoși tot anul.
Iată ce trebuie să știi legat de această mare sărbătoare. Care sunt obiceiurile populare, păstrate mai ales în mediul rural.
Tot din credința populară, se fac și previziuni meteo: dacă astăzi e rouă, e semn de an bogat.
Sfântul Gheorghe e unul dintre cei mai importanți apărători ai creștinismului și mai e considerat și ocrotitorul militarilor din forțele terestre și patron spiritual pentru multe orașe și țări din lume. Astăzi, peste un milion de români își sărbătoresc onomastica. Cei mai mulți, peste 800 de mii, sunt bărbați.
Sfântul Gheorghe a fost un ofițer în armata romană, originar din Capadocia, care a trăit în timpul împăratului Dioclețian. Refuzând să renunțe la credința creștină, a fost supus la numeroase torturi și, în cele din urmă, martirizat. Este venerat pentru curajul și devotamentul său și este considerat ocrotitorul soldaților, al călătorilor și al celor care lucrează cu animalele. Legenda luptei sale cu balaurul simbolizează victoria binelui asupra răului.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de Biserică în ziua de 23 aprilie, a trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305), mai întâi în Capadocia și apoi în Palestina. A fost fiu de mucenic, tatăl său a fost omorât pentru Hristos. După moartea tatălui, Sfântul Gheorghe s-a mutat împreună cu mama sa, care avea multă avere în Cezareea Palestinei, din Capadocia în Palestina. A ajuns la Roma în calitate de comandant militar. În anul 303, Dioclețian a emis un edict de persecuție a creștinilor, care a declanșat un imens val de arestări și torturi. Au urmat alte trei edicte de persecuție în următorii doi ani, 303-305.