Albia râului care trece prin stațiunea Râșnov este plină de gunoaie, făcând din peisajul montan un tablou de coșmar. Asta în ciuda unui sistem de supraveghere pe care primăria cheltuie patru milioane de lei. În zonă există 153 de camere video. Dintre acestea, 12 pot focusa imaginea atât de bine încât să se vadă clar numerele de înmatriculare ale mașinilor care opresc în zona râului.
Cu toate acestea, malurile râului Ghimbășel sunt pline de deșeuri, pornind de la textile, ambalaje de tot felul și până la scaune și chiar electrocasnice mari, ca frigidere și inclusiv căzi. Primăria nu dă bani doar pe sistemul de supraveghere, ci și pentru curățarea zonei. Firmele specializate înlătură deșeurile, însă cum nicio minune nu durează mai mult de trei zile, gunoaiele revin parcă tot mai multe zilnic, transmite fanatik.ro.
Cum se încearcă salvarea râului „care se îneacă”
În 2024, de Ziua Națională a Curățeniei, mai multe echipe de voluntari din Râșnov au pornit în colectarea deșeurilor din Ghimbășel. În doar trei ore a fost adunată peste o tonă de gunoaie, printre care chiuvete, obiecte de mobilier, anvelope, covoare, jucării sau aparate electronice.
În 2025 a avut loc o discuție publică ce a avut ca temă principală salvarea râului Ghimbășel. Toți membri comunității au fost chemați pentru a analiza împreună cu specialiști și autorități principalele provocări cu care se confruntă râul care trece prin Râșnov, dar și găsirea de soluții posibile.
Printre temele abordate s-au numărat accesibilitatea și amenajarea râului pentru a fi primitor atât pentru locuitori, cât și pentru turiști, gestionarea deșeurilor și impactul asupra mediului, ecosistemul fluvial fiind grav afectat de gunoaie, rezultatele inițiativelor implementate până acum și propuneri pentru reintegrarea râului în comunitate.
Ce soluții s-au aplicat până acum
Până la acest moment s-au încercat mai multe metode de a ține gunoaiele departe de râu. S-a încercat montarea unei bariere colectoare de deșeuri și s-a realizat inclusiv un mural care prezintă importanța apei în viața omului. Au fost amenajate și câteva zone educative și a fost realizat și un studiu social privind percepția locuitorilor despre Ghimbășel.
Autoritățile se văd, însă, depășite de situație, dat fiind faptul că în susul râului se află un cartier de romi, acolo fiind considerată a fi adevărata problemă. Membri comunității ar arunca toate obiectele socotite drept gunoaie, fără să îi intereseze aspectul sau impactul asupra naturii.