Un localnic a povestit pentru FANATIK: „În curtea bisericii s-au scos copaci din rădăcini, dar din schelele care sunt în jurul lăcașului, o scândură nu a căzut. Așa ceva! Zici că este minune Dumnezeiască! Niciun milimetru nu s-a mișcat schela pusă. În schimb, în curte totul a fost devastat”.
Cum a reușit o furtună de doar câteva zeci de minute să lase dezastru în urma ei la Sinaia?
La Sinaia, județul Prahova, o furtună violentă care a durat doar câteva zeci de minute a provocat pagube considerabile. Pe Drumul Național 1, în apropierea Gării din stațiune, traficul rutier a fost restricționat după ce mai mulți copaci au fost doborâți de vântul puternic și au blocat șoseaua.
Mai mult decât atât, acoperișul Gării Sinaia a fost smuls de vijelie și proiectat direct peste DN 1, agravând situația din zonă.
Cel mai grav incident provocat de furtuna din Sinaia a fost prăbușirea unui copac peste un autocar plin cu turiști, soldată cu rănirea a 16 persoane, care au fost transportate de urgență la spital. Dintre acestea, 14 sunt turiști străini, respectiv 13 cetățeni israelieni și un canadian. Reprezentanții Spitalului Orășenesc din Sinaia au precizat că toate victimele se află în stare stabilă.
Pe lângă avariile semnalate la Gara Sinaia, și obiective turistice importante precum Castelul Peleș, Castelul Pelișor și Casa memorială „George Enescu” din Cumpătu au suferit pagube în urma fenomenelor meteorologice extreme. În Turnul cu Ceas al Castelului Peleș s-a spart un geam, iar o ramă de luminator a fost desprinsă, în timp ce doi brazi s-au prăbușit peste acoperișul Casei memoriale „George Enescu”.
Mănăstirea Sinaia, „Catedrala Carpaților”, simbol al credinței din inima stațiunii montane
Mănăstirea Sinaia este un important lăcaș ortodox din stațiunea Sinaia, județul Prahova, aflat pe Lista monumentelor istorice din România. Supranumită „Catedrala Carpaților”, mănăstirea a fost ctitorită în secolul al XVII-lea de spătarul Mihai Cantacuzino, după un pelerinaj la Muntele Sinai, de unde s-a inspirat și numele așezământului.
Ridicată inițial pentru 12 călugări, mănăstirea s-a extins de-a lungul timpului, devenind un important centru spiritual și cultural. Arhitectura sa în stil brâncovenesc impresionează prin sculpturile detaliate și motivele florale.